Iniciar sesión Registro
Anuncios
Tu espacio publicitario
Reserva este slot exclusivo para el periodo elegido.
Comprar publicidad →
Logotipo de la comunidad de telegram - Креацентр "Планета Земля" — creacenter.org
Añadido 14 jul. 2024

Креацентр "Планета Земля" — creacenter.org

@CreacenterPlanetEarth
Número de suscriptores: 1 045
Fotos: 748
Videos: 443
Enlaces: 1,720
Descripción:
Науковий креаціонізм: докази створення, Всесвітнього потопу, молодості Землі; спростування еволюції Дарвіна, Великого вибуху та мільйонів років; факти про динозаврів та багато іншого. Статті, книги, відео. Готуємо до відкриття музей. www.creacenter.org
Fuente

Креацентр "Планета Земля" — creacenter.org | Сапса́н (Falco peregrinus) – хижий птах родини соколових, поширений на...

Сапса́н (Falco peregrinus) – хижий птах родини соколових, поширений на всіх континентах, окрім Антарктиди. Латинське слово falco, що дало птаху його родову назву, є похідним від слова falx («серп») і перекладається як «подібний до серпа» – таким чином підкреслюється форма крил сокола під час польоту. Така форма дозволяє зменшити опір повітря, що дозволяє швидше літати. Видова назва peregrinus в перекладі з латинської означає «мандрівний» – стосується способу життя цього птаха – птахи здійснюють довгі сезонні міграції (до 25 000 км).Це великий сокіл: довжина його тіла становить 34-50 см, розмах крил 80-120 см. Важать в межах 440-1500 г. Самці приблизно на третину менші за самок. В Україні мешкають три підвиди: звичайний, кавказький і тундровий сапсани. В українській мові сапсана тривалий час іменували соколом – ця традиція йде ще з часів Київської Русі. Згодом назва «сокіл» отримала ширше значення й перейшла на весь рід птахів. Навіть і понині під «соколом» найчастіше мають на увазі саме сапсана. Птах включений до Червоної книги України та на міжнародному рівні вважається як нечисленний вид. Сапсан живиться майже виключно середніми за розмірами й дрібними птахами: горобцями, дроздами, шпаками, голубами, качками тощо. Окрім птахів, сапсан зрідка полює на деяких невеликих ссавців, зокрема на кажанів, вивірок, зайців, а також на земноводних та комах. Найактивніші птахи вранці й ввечері. Вважають, що це найшвидший птах (і взагалі тварина) в світі – при пікіруванні на здобич він здатний розвивати швидкість понад 322 км/год. Виявивши здобич, він піднімається над жертвою й майже прямовисно каменем пікірує донизу («робить ставку»), вдаряючи її складеними й притиснутими до тулубу лапами по дотичній. Удар кігтями пальців сапсана по жертві буває настільки сильним, що навіть у достатньо великого розміру жертви може відлетіти голова.Сапсан зазвичай вибирає малодоступні для людини місця з широким горизонтом; перевагу віддає скелястим берегам різних водойм. Найбільші популяції птахів зустрічаються в долинах гірських річок, де є оптимальні умови для гніздування. Сапсани моногамні; пари зберігаються протягом багатьох років. Зазвичай самка відкладає 3 яйця (рідше – 2-5), по одному яйцю раз на дві доби. Яйця яскраво забарвлені – мають бурий або червонуватий кольори з плямами й цятками темніших відтінків.#КрасаБожогоТворінняСайт | Про креацентр | Підтримати | Facebook | Instagram | YouTube