Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3791

Як конкурс серіалів закінчився для Ткаченка відставкою і до чого тут “95 квартал”?
Розповідаємо, як посварились президент і міністр культури і чому Олександра Ткаченка пішли у відставку. Всі деталі у тексті, а тут коротко:
1. Реанімувати серіальне виробництво мало ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", тобто канал "Freedom" (і до недавнього часу Dom). Саме ця платформа оголосила конкурс з відбору проєктів для виробництва аудіовізуальних творів.
2. На 2023 рік з бюджету на серіали виділено понад 448 млн грн. В інтерв'ю ВВС на той момент вже ексміністр Ткаченко розповів, що перерозподілити ці кошти на потреби армії неможливо. За його словами, йдеться переважно про кошти країн-донорів. Гроші партнерів йдуть на покриття бюджетного дефіциту, але з умовою, що їх не можна витрачати на потреби армії.
3. Організатором конкурсу насправді був Мінкульт, але за його умовами канал "Freedom" був замовником і, що важливо, правовласником усіх серіалів. Тобто усі права на монетизацію контенту відходять до держави. Це означає, що продакшни якщо і зможуть заробити, то тільки на продакшн-фіт – тобто на тій маржі, яку вони закладають у виробничий бюджет. Тому вони і намагались цей бюджет збільшувати.
4. Позиція "іномовника" щодо фінансування розважального продукту під час війни була проста. Створення такого контенту оголосили питанням національної інформаційної та культурної безпеки.
5. Переможці мали здати готовий матеріал, а це по кілька десятків серій, до кінця 2023 року. Як переконують люди з кіноринку, якщо мова йде про зйомки 20-30 серій, то такий проєкт не може починатись у липні. Інакше до кінця року фізично неможливо буде встигнути. Тобто на конкурс подавались проєкти, які уже були в різних продакшнів у роботі.
6. Поки публічною стала лише частина інформації про те, який проєкт на яку суму буде фінансуватися. Наприклад, щодо вартості проєктів "Кварталу 95" інформації досі немає. В "МПІУ" у відповідь на запит УП пояснили це тим, що "наразі проводяться переговори з переможцями мистецького конкурсу". Тобто попри скандал із гучними відставками сам конкурс ніхто не скасовував, і компанії очікують своїх грошей.
7. Найцікавішою виявилась доля "мільйонів Ткаченка". Конкурс, станом на день виходу цієї публікації, не просто тривав, а перейшов у стадію переговорів. Отже, бюджетні гроші, через розподіл яких звільнили главу Мінкульту, і далі мусять бути розподілені на серіали.
3200
23-08-09 10:49