Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3790

Польща обирає конфлікт: чому зіпсувалися відносини з нашим ключовим союзником?
Пробуємо розібратися, наскільки очікуваною стала нинішня криза в стосунках України та Польщі і чи є шанси зупинити її найближчим часом. Отже:
1. Усе почалося з протестів польських фермерів, яких не влаштовувала поява на внутрішньому ринку українського зерна, олії та кукурудзи. А зважаючи на те, що восени у Польщі пройдуть парламентські вибори, голоси фермерів ставали "золотою акцією".
2. У травні Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія ввели заборону на продаж української агропродукції. Київ двічі пішов на поступки: спочатку погодившись у травні на введення Єврокомісією тимчасової заборони на експорт агротоварів до п’яти країн ЄС (додалася Румунія), а потім у червні – на продовження заборони до середини вересня.
3. Але Польща піша ва-банк, заявивши, що не буде відкривати свій ринок для української агропродукції навіть за умови протилежного рішення Єврокомісії. Цього разу Київ не став мовчати. Премʼєр Шмигаль назвав це "недружнім і популістським кроком”. В адміністрації президента Польщі відповіли, що Україна отримала велику підтримку від Польщі і їй "варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України".
4. Чи означає цей конфлікт перегляд умов відносин між країнами? І так, і ні. Звичайно, в певній частині польського суспільства популярною є позиція, що якщо Польща так багато зробила для України, то вона має право вимагати певних поступок від Києва. Проте до останнього часу публічно озвучувати такі тези могли собі дозволити лише політичні маргінали.
5. Усе змінило стрімке зростання рейтингів партії "Конфедерація" – наразі це єдина впливова політична сила у сусідів, яку можна назвати антиукраїнською. Ця партія вийшла вже на третє місце за рейтингами. Успіх "Конфедерації" насторожив партію влади. І схоже, що там вирішили підкоригувати свою політику, показавши виборцям більш жорстку політику щодо України.
6. Парламентські вибори у сусідів мають пройти 5 жовтня, тож на нас чекають більш ніж два місяці непростих відносин із Польщею.
7. Втім, малоймовірно, що конфлікт торкнеться безпекових питань. З іншого боку, далеко не факт, що після завершення виборів з’явиться можливість повернення двосторонніх відносин до попереднього формату. В тому числі через те, що за результатами цих виборів буде затяжна коаліціада з можливістю проведення дострокових виборів.
4600
23-08-07 12:41