Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3780

Зелене світло Швеції, жовте – Україні: Саміт НАТО готує історичні рішення для вступу нових членів. Що про це відомо станом на зараз?
Саміт НАТО у Вільнюсі вже став історичним через примирення Швеції та Туреччини. Є підстави чекати добрих новин і щодо приєднання України до Альянсу. Детальніше про це у статті ЄП, а тут ключові тези:
1. Остання спроба домовитися про Україну на рівні дипломатів зазнала поразки – і для Києва це є доброю новиною. Тепер узгоджувати "українську формулу" у рішенні саміту НАТО доведеться на рівні лідерів. І є дуже висока імовірність, що Байден дасть згоду на рішення, в якому буде йтися про певний формат запрошення України до НАТО.
2. У понеділок український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав твіт, що видавався сенсацією: він заявив, що Альянс досяг внутрішньої згоди і погодився скасувати для України етап ПДЧ. Йдеться про те, щоби змінити для України процедуру вступу в Альянс і дозволити її швидке приєднання – за сценарієм Фінляндії та Швеції.
3. Твіт Кулеби був і правдивим, і оманливим одночасно. Альянс справді погодився на те, що Україна вступатиме до НАТО без ПДЧ. Однак, з кількох джерел в Україні та у державах Альянсу "ЄП" знає, що держави НАТО дали згоду на це ще місяць тому, після обговорення цієї ідеї на спецзустрічі глав МЗС Альянсу в Осло.
4. Відтоді домовленість тримали в секреті. Всі розуміли, що на саміті НАТО зобов’язана бути якась "перемога" для України, яку лідери оголосять як свій здобуток, як домовленість саміту.
5. Кулеба зламав ці плани. Однак його дії не були помилкою або "самодіяльністю". Дуже схоже, що твіт українського міністра запустив сплановану та узгоджену за участю держав-друзів України кампанію з підвищення ставок. Так, ПДЧ вже не на столі. Тепер саміт має зробити ще один, наступний крок на шляху України до членства.
6. Усі співрозмовники, з якими говорила ЄП, впевнені, що проблемою Байдена є брак аргументів. Запрошення України до членства справді практично не має ризиків (аргумент США про ескалацію вже давно не працює). Тому шанси переконати його є – тим більше що на боці України практично уся Європа.
7. Це, звісно, ще не гарантує успіху, бо в США завжди є свої козирі; до того ж Байден має достатню вагу, щоби  сказати "ні" просто з принципу. Але за минулу добу ми все ж стали трохи ближчими до дуже позитивного для України рішення саміту.
5400
23-07-11 10:06