Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3779

Щит для Європи: чому ініціатива спільної системи ППО розколола союзників?
ЄП розповідає про німецьку ініціативу європейської системи ППО "Небесний щит" (Sky Shield) та про те, чому досвід створення Sky Shield буде корисним для України, і навпаки. Коротко переповідаємо:
1. У жовтні минулого року представники 15 країн підписали декларацію про намір створити "Європейську ініціативу "Небесний щит", яка, за повідомленням НАТО, "має на меті створити європейську систему ППО та ПРО шляхом спільної закупівлі європейськими державами відповідного обладнання".
2. Наразі до "Небесного щита" приєдналися загалом 17 держав – усі вони є членами НАТО. Проте про наміри долучитись уже заявили нейтральні Австрія та Швейцарія.
3. Німеччина пропонує купувати власні системи малої дальності IRIS-T. Для систем середньої дальності пропонуються американські Patriot. Засоби дальньої дії пропонується закрити ізраїльсько-американськими системами Arrow 3.
4. Уже від самого початку Німеччина з "Небесним щитом" увійшла в конфлікт інтересів з Францією. Французька сторона робить наголос на інвестуванні в європейські оборонні проєкти – це дорожче й вимагає значно більше часу. Натомість Німеччина просуває придбання систем саме американського виробництва – просто тому, що це потрібно зараз, і це дешевше.
5. Зі схожих міркувань у "Небесному щиті" не бере участі й Італія, яка разом із Францією виробляє SAMP/T, нині працює над його модернізацією і теж поділяє бажання менше покладатись на американські технології.
6. До очолюваної Німеччиною ініціативи не долучилась Польща. Це можна пояснити досить глибокими політичними розбіжностями Берліна й Варшави, надто загостреними в останні місяці (що, однак, не завадило Польщі прийняти німецькі Patriot). Адже Варшава, на відміну від Парижа, проблем з американськими системами й озброєнням не має. Крім того, вона воліє розбудовувати систему ППО через двосторонні домовленості з тими-таки США, а також Великою Британією.
3100
23-07-10 13:19