Повідомлення telegram каналу - @cxemu

Логотип телеграм спільноти - Схеми 2022-02-18

Схеми

Кількість підписників:
17050
Фото:
1480 
Відео:
238 
Посилання:
2970 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Програма журналістських розслідувань Радіо Свобода. З питань щодо каналу звертатися на пошту schemes.corruption@gmail.com

Канал Схеми - @cxemu - №4113

Львівський бізнесмен, який постачав автівки посадовцям «Газпрому», причетний до експорту підсанкційного білоруського калію.
Йдеться про підприємця зі Львова Віталія Бобиря. СБУ викрила його на тому, що він з серпня 2022-го по березень 2023-го в обхід санкцій постачав до Росії «Роллс-Ройси» та «Майбахи». Серед замовників, за версією слідства, були топ-менеджери «Газпрому» та співробітники Russia Today.
Журналісти «Схем» та БРЦ виявили, що кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, документи та печатку якої знайшли українські правоохоронці під час обшуку у Віталія Бобиря, здійснила перевалку близько 3,5 мільйона тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу у Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту білоруського підприємства «Білоруськалій» до запровадження санкцій.
У документах, які отримали журналісти, йдеться, що за минулий рік Dimicandum Invest Holding LTD мала отримати за свої послуги від «Білоруськалію» понад 68,6 мільйона доларів США.
Державне підприємство «Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Як йдеться на сайті Мінфіну США, воно вважається «головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка».
Журналістам також вдалося встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це – Віктор Шейман, якого називають «гаманцем» і правою рукою Олександра Лукашенка. Саме Шеймана чи особу, пов'язану з ним, Віталій Бобир назвав у листуванні своїм «кумом» і «другою людиною в Білорусі» (скріншот переписки опублікував Офіс генпрокурора).
Сам бізнесмен свою причетність до поставок заперечує.
Повну версію розслідування журналіста «Схем» Максима Савчука та Білоруського розслідувальницького центру @Belarus_Filesчитайте тут
13200
24-08-08 16:02