Повідомлення telegram каналу - @behindtheukrainiannews

Логотип телеграм спільноти - По той бік новин 2021-06-01

По той бік новин

Кількість підписників:
3851
Фото:
371 
Відео:
21 
Посилання:
1300 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Канал для тих, хто хоче знати більше про те, як протистояти маніпуляціям у ЗМІ, як відрізнити правду від вигадки та зрозуміти, для чого роблять інформаційні «вкиди» https://behindthenews.ua/

Канал По той бік новин - @behindtheukrainiannews - №1811

Нуль днів, як росія нічого не крала. У твіттері (“X”) завірусився допис на 2,5 мільйонів переглядів (!), у якому користувачка Jelena Feralfairy13 хвалиться, що приготувала торт Медовик. Усе би нічого, але вона закликає усіх скуштувати “цей російський етнічний десерт”.
❗️ Це нахабна брехня і привласнення чужої кулінарної спадщини. Це не російський десерт.

На це першою звернула увагу українська блогерка Антоніна Малей, вона ж “Горгона Бобровицька”, вона ж “Gadget Hackwrench”.
🗣Уперше рецепт цього конкретного медовика був опублікований у книзі "Українська кухня" у 1960 році. А потім він поширився по всьому Радянському Союзу. Це не російська страва. Як завжди”, — написала вона під фейковим дописом.
Її коментар залишився би непоміченим (686 переглядів), якби не інша українська блогерка Катерина Мола, вона ж “бісова ковінька”. Катерина заскринила спростування Малей і опублікувала в себе на сторінці.
🗣Іноді мені здається, що коли pycня називає щось своїм, можна навіть не перевіряти - 100% що спи@дили”, — прокоментувала вона.
Станом на зараз її пост переглянуло майже 105 тисяч людей. Не 2,5 мільйони, звісно, але це вже щось, можна боротися. Тому ми вас закликаємо поширити і наш допис, щоб його побачило якнайбільше людей.
🦉 Книжка "Українська кухня" є в продажу на барахолках і маркетплейсах. За цей раритет просять від 1500 до 21841 гривень. На одному з таких сайтів ми знайшли повну оцифровану копію книжки. Тільки рік видання і наклад інші, в усьому іншому вона абсолютно ідентична до тієї, яку згадує Антоніна Малей.
Оскільки копія знаходиться на російському сайті-сміттярці, ми не даємо вам лінк. Але в коментарях під цим дописом наводимо копію сторінки з рецептом того самого медовика. Якщо комусь треба докази, звертайтеся, надішлемо PDF-версію книжки.
Уже на своїй сторінці в фейсбуці Антоніна Малей додає, що “медова випічка популярна в словʼянських країнах, але саме оцей рецепт медовика, шо став суперпопулярним в совєцькому союзі, був уперше надрукований у книзі “Українські страви” 1957 року.
🗣Через кілька років пані Цвек (українська кулінарка - ПТБН) опублікувала в своїй книзі ще рецепти медовиків і вони розповсюдились по території всього совєцького союзу, щоб за кілька десятиріч росіяни, як оця в твіттері, розказували про «свою традиційну» кухню: борщ, хачапурі і медовик)”, — обурюється Малей.
2300
24-11-27 18:50