Логотип телеграм спільноти - Bitcoin, інвестування, гроші - Лінивий CRYPTO інвестор
Підписуйся на канал Frontend Shinobi, щоб отримувати найсвіжіші техніки, поради та інструменти для веб-розробників. Хочеш бути в тренді? Хочеш створювати стильні сайти та веб-додатки? Тоді тобі точно сюди!
Логотип телеграм спільноти - STERNENKO
Допомога ЗСУ https://www.sternenkofund.org/donate 🫶🏻Фонд @sternenkofund ❗️Нікому не пишу, не прошу гроші, поповнити рахунок чи щось купити. Усі збори на армію публічні. Російська мова у коментах заборонена.
Логотип телеграм спільноти - ББС Небесна Кара 54 ОМБр
Офіційний канал Батальйону Безпілотних Систем Небесна Кара, 54 ОМБр Наше гасло: "Зло - має бути покарано! Ворог - має бути знищений!" Приєднуйтесь до нас, підримуйте нас! Більше донатів - більше контенту! Дякуємо! Зворотній зв'язок: bbcnk54@gmail.com
Логотип телеграм спільноти - Сергій Притула
Посилання на канал: https://t.me/serhiyprytula Мій фейсбук - https://www.facebook.com/serhiyprytula/ Інстаграм - https://www.instagram.com/siriy_ua/ Youtube - https://www.youtube.com/prytula БАЗА МОНО - https://base.monobank.ua/89gMbvnkrTu7sR

Дослідження: глобальне потепління змінює смак вина

Воно стає міцнішим і втрачає "типовий" післясмак. Доведеться пристосовуватися.

Прийнято вважати, що різні ґрунтові та географічні умови впливають на смак вина. У шанувальників цього напою навіть є напрацьована роками смакова карта за регіонами. Але глобальне потепління може змінити вже звичні стандарти, зазначає історикиня кулінарії, доцентка кафедри історії науки в Університеті Нью-Гейвена Габріелла М. Петрик.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Дослідження: глобальне потепління змінює смак вина

У своєму новому дослідженні для Університету Ставангера в Норвегії вона зазначає, що зміна клімату впливає на смак усіх видів вина - від червоних із Бордо у Франції до легких білих, поширених на півночі Італії. Тому вирощування деяких сортів винограду вже зміщується на північ - у Велику Британію та Німеччину.

Петрик вважає, що смак вина еволюціонував набагато довше, ніж вважалося раніше. Але винороби тільки зараз починають пристосовуватися до нових реалій.

Наприклад, у Франції дозволили використовувати шість нових сортів винограду - чотири червоних і два білих - з підвищеною кислотністю для купажування у винах Бордо. Старі вже не надають французьким винам "типового" післясмаку. Через потепління в них стало занадто багато цукру і мало кислинки.

А вирощування піно-нуара, ще одного традиційного для Франції сорту, у міру потепління зміщується ближче до Німеччини. Це теж один зі способів збереження традиційного балансу цукру і кислотності.

У майбутньому виробникам, можливо, доведеться використовувати низку інших стратегій для підтримки "типових" смакових характеристик свого регіону або пристосовуватися до вирощування винограду в інших країнах, підсумовує Петрик.

2023-02-23 23:08:54