Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7634
Фото:
118 
Відео:
 
Посилання:
2280 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №1597

​​✍🏻ПОЛОЖЕННЯ КПК УКРАЇНИ НЕ ЗАБОРОНЯЮТЬ СТОРОНІ, ЯКА ЗДІЙСНЮЄ ДОПИТ СВІДКА (ПОТЕРПІЛОГО), І ПІСЛЯ ТАКОГО ДОПИТУ ГОЛОВУЮЧОМУ (ЧЛЕНАМ КОЛЕГІЇ) ЗАДАВАТИ УТОЧНЮЮЧІ ЗАПИТАННЯ
⚖️Правова позиція ВС у справі № 200/9992/16-к
👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі № 200/9992/16-к від 27.02.2023
У касаційній скарзі захисник стверджував, що під час допиту потерпілих і свідків обвинувачення колегія суддів місцевого суду і прокурор задавали допитуваним особам навідні запитання. Внаслідок цього, на їхню думку, було порушено вимоги КПК України і право засуджених на захист.
ККС ВС не встановив вищевказаних касантом порушень положень ст.352 КПК України у цьому кримінальному провадженні.
ВС зазначив, що законодавець, зокрема поклав на суд обов'язок контролювати хід допиту свідків (потерпілих), щоб уникнути зайвого витрачання часу, захистити свідків від образи або не допустити порушення правил допиту. Тому коли допитувана особа у своїх показаннях відхиляється від обставин, що мають значення для кримінального провадження, сторона яка здійснює допит, або суд можуть поставити їй, зокрема уточнююче питання, яке дозволить повернути розповідь допитуваного у напрямок відомих йому обставин, що мають значення для справи.
З огляду на це, положення КПК України не забороняють стороні, яка здійснює допит, і після такого допиту головуючому (членам колегії) задавати уточнюючі запитання, які дозволять правильно зрозуміти обставини повідомлені свідком (потерпілим) і виділити з них ті, які мають значення для кримінального провадження.
Підтримуєте позицію ВС?
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#Кримінальний_процес #правова_позиція
884
23-03-30 07:00