Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7541
Фото:
110 
Відео:
 
Посилання:
2230 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №1502

​​✍🏻РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ, У ВІДПОВІДНОСТІ ДО ІПОТЕЧНОГО ДОГОВОРУ, БЕЗ ПОПЕРЕДНЬОЇ ЗГОДИ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НЕ Є БЕЗУМОВНИМ ПІДТВЕРДЖЕННЯМ ІСНУВАННЯ ПІДСТАВ ДЛЯ ВИЗНАННЯ ПРАВОЧИНУ НЕДІЙСНИМ
⚖️Правова позиція ВС у справі № 753/17582/19
👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі № 753/17582/19 від 21.12.2022
У цій справі КЦС ВС досліджував питання щодо можливості визнання недійсним договору іпотеки та скасування державної реєстрації права власності на іпотечну квартиру. Суд відхилив доводи касанта про приховання іпотекодержателем при поданні документів державному реєстратору відомостей стосовно зареєстрованих у квартирі малолітніх дітей.
ВС наголосив, що реєстрація права власності, у відповідності до іпотечного договору, без попередньої згоди органу опіки та піклування не є безумовним підтвердженням існування підстав для визнання правочину недійсним. Правочин може бути визнано недійсним, якщо його вчинено батьками без попереднього дозволу органу опіки та піклування і це призвело до порушення існуючих майнових прав дитини щодо житлового приміщення.
На момент укладення іпотечного договору, який містить застереження про перехід права власності, неповнолітніх дітей у спірній квартирі зареєстровано не було. Реєстрація права власності у позасудовому порядку не є правочином, а є наслідком укладеного договору та порушення зобов'язання - актом індивідуальної дії суб'єкта владних повноважень у сфері публічно-правових відносин.
Отже, відсутність дозволу органу опіки та піклування на проведення реєстраційної дії з реєстрації права власності на нерухоме майно не вказує на протиправність вчинення реєстраційних дій та порушення прав малолітньої дитини, та відповідає нормам матеріального права.
Чи відсутні підстави для недійсності іпотечного договору?
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#Цивільний_процес #правова_позиція
1000
23-01-20 12:00