Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3815

Що нам розповів Ярослав Грицак?
Поговорили з істориком Ярославом Грицаком. Відео дивіться тут, текст читайте тут, кілька цитат з інтерв'ю прям тут:

Про те, на якому етапі зараз Україна: Я не знаю. Якщо ми говоримо про Першу світову, то вона закінчується військово-політичним колапсом. Природа колапсу така, що він може статися завтра, а може за п'ять років. Ми всі стараємося довести Путіна до колапсу. Але коли це станеться, не можемо передбачити. 
Про те, чому Путін програє: Перш за все тому, що авторитарні режими гірше воюють. Тобто люди, які воюють від волі, роблять це набагато краще. В сучасних умовах майже кожен, хто починає війну, програє. Тому що починає її з ірраціональних мотивів, недооцінюючи суперника. І дістає довгу війну, якою зазнає поразки. 
Про відмінності Путіна і Сталіна: Путін хоче Україну, але без Заходу. Тому що вважає, що приєднання Західної України було найбільшою помилкою Сталіна. Якби не Західна Україна, не балтійські країни, можливо, Радянський Союз існував би дуже довго. 
Про існування російської нації: Російська нація не сталася, бо її зжерла імперія. Російська нація нібито існує і не існує водночас. Вона дуже неясна і нечітка. Нація не може бути нацією підданих, вона має бути нацією громадян.
Про загрозу реваншу Росії: У Росії були спроби стати нормальною європейською державою. І кожен раз, коли в Росії виникають такі спроби, маятник хитається в другу сторону, і починається ще довший період Сталіна, Путіна чи когось іншого, репресії проти населення і, як майже завше, агресія назовні. 
Про найгірший для України сценарій закінчення війни: Найгірший варіант – Україна не зникає, але зазнає непоправних втрат, через які ми довго не можемо відновити свій потенціал і повертаємося в політичний період до 24 лютого. Тобто знову еліти, які борються за владу, еліти хижацькі з авторитарними нахилами, великий рівень корупції, і Україна далі стагнує між країнами другого і третього світу. В цьому варіанті можна жити дуже довго, ми 30 років стагнували.  Зверніть увагу, я не кажу, що Україна зникне – цей варіант виключаю. 
Про найкращий для України сценарій завершення війни: Найкращий варіант, і він дуже реалістичний, що ми не тільки війну виграємо, але й також впроваджуємо ключові реформи, які змінюють траєкторію розвитку. За умови, що судова реформа зроблена, і що буде, умовно кажучи, план Маршалла взамін за реформи, то Україна стає тим, чим мала стати в 1991 році. Однією з найбільш успішних країн-лідерів у цій частині світу.
3200
23-09-20 07:09