Повідомлення telegram каналу - @poroblenopodcast

Логотип телеграм спільноти - Пороблено Подкаст 2024-07-14

Пороблено Подкаст

Кількість підписників:
430
Фото:
122 
Відео:
 
Посилання:
154 
Категорія:
Пізнавальне
Опис:
“Пороблено” - це подкаст дослідниць Анни Ніколаєвої і Дар'ї Анцибор про те, як на нас впливає народна культура. Розмови про символіку й значення народних вірувань, ритуалів, їхній вплив на нас сьогодні, щоб розуміти чи дійсно нам всім пороблено

Канал Пороблено Подкаст - @poroblenopodcast - №220

Що спільного в кримських пенсіонерів, колишніх співробітників силових структур радянського режиму та римських легіонерів-колонізаторів?
Колоніальні імперії черпають натхнення з певних історичних моделей. Приміром, країни Далекого сходу переймали колонізаційним досвід Індії, Китаю. Європейські колоністи — Римської імперії.
«Для римських часів колоніалізм зокрема проявлявся у видачі колишнім легіонерам наділів в новозавойованих провінціях. Таким чином імперія приносили свій спосіб життя, традиції, лояльність на нові території. Зрозуміло, що римські легіонери мали вищий статус, ніж місцеве населення.
Власне, цю традицію ми бачимо у багатьох модерних імперіях, в тому числі в Радянському Союзі. Згадайте хоча б кримських дачників-пенсіонерів, колишніх співробітників силових структур, які після депортації кримських татар отримали землі як винагороду за багаторічну лояльність», — розповідає історик Олексій Савченко.
Як відбувалась колонізація Криму: від російської імперії та радянської влади до сучасності.
Як так склалося, що за Радянським союзом на міжнародній арені закріпився образ імперської жертви.
А також про теорії расової вищості, перші депортації кримських християн, туризм як форму колонізації та багато іншого дивіться у випуску «Привласнення Криму. Реалії колоніальної політики росіян та справжня ціна туристичного раю» з кандидатом історичних наук та автором телеграм-каналу "Нотатки орієнталіста" Олексієм Савченком @orientalistnotes.
Переглянути епізод на Youtube: https://youtu.be/IJQikanOsI0?si=BCYpk3nfw6pvYdUi
Слухати у форматі подкасту та підтримати нашу роботу: https://linktr.ee/porobleno

129
24-08-13 09:26