Повідомлення telegram каналу - @medcorps

Логотип телеграм спільноти - MedCorp Dnipro 2022-01-04

MedCorp Dnipro

Кількість підписників:
1278
Фото:
1250 
Відео:
30 
Посилання:
160 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
MedCorp - це громадська організація медиків- волонтерів. Наша місія - пояснити людям принципи правильного алгоритму надання допомоги, розвіяти міфи та створити ком'юніті людей, які не бояться протягнути руку допомоги. Бот - http://t.me/MedicalCorps_bot

Канал MedCorp Dnipro - @medcorps - №1339

Ондансетрнон знижує біль після накладання турнікету і ефективніше лідокаіна в 15 разів!
Цей пост скоріше для медиків, які як мінімум виконують внутрішньовенний доступ. Але всі знають що таке лідокаїн, а от про ондасетрон чули мало. З ним стикались майже всі, хто отримав контузію. Це протиблювотний препарат, який використовують при допомозі людям з акубаротравмою, а також при нудоті та блюванні.
І тут виникає питання, чому ми порівнюємо анастетик та протиблювотний препарат. Дослідження 2015 року показало, що на кінці спинного мозку ми маємо 5-НТЗ серотонінові рецептори, а ондансетрон якраз впливає на ці рецептори, має протизапальну, анальгетичну та анестезуючу дію. За своїм ефектом він в 15 разів ефективніше лідокаіна, а введення всього 4 мг ондансетрона повністю прибирають біль при в/в введенні пропофола.
Але саме цікаве - ондансетрон знижує біль після тривалого накладання турнікету. Чим довше турнікет знаходиться на кінцівці, тим сильніше буде біль через компресію нерву. Для зниження цієї болі пацієнтам зараз переважно вводять лідокаїн, а от додавання ондансетрону до лідокаїну в декілька разів знижує нейропатичну біль від стискання нерву. Дослідження дії цього препарату продовжуються, але сподіваюсь що його використання знизить біль нашим бійцям, у яких тривалий час були накладені турнікети на кінцівки.

3900
23-09-28 12:09