З Chrome приберуть іконку замка для HTTPS-сторінок

Щоб не викликати у користувачів хибне відчуття безпеки.

У рамках наступного редизайну Chrome браузер втратить популярний візуальний елемент, які користувачі часто інтерпретують неправильно: замок в адресному рядку HTTPS-сторінок.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
З Chrome приберуть іконку замка для HTTPS-сторінок

Браузери відображали таку іконку ще з часів Netscape у 90-х. Тоді протокол HTTPS був рідкістю, і важливо було виділити переваги, які він давав для безпеки користувачів. Але зараз близько 95% сторінок, які відкривають у Chrome на Windows, використовують HTTPS. З огляду на це, настав час змінити те, як браузер і користувачі оцінюють безпеку.

Ба більше, іконка у вигляді замка може підвищити довіру до сайту, який на те не заслуговує. Попри прагнення Google пояснити, що іконка відображає лише відповідність мінімальним вимогам захисту даних, користувачі в це зазвичай не вникають. Опитування 2021 року показало, що лише 11% розуміють, що це за іконка, а організаціям на кшталт ФБР навіть довелося випустити попередження про те, що іконка замка не означає безпеку сайту.

В оновленні Chrome 117, яке вийде на початку вересня, іконку замка для HTTPS-сторінок замінять на іконку у вигляді двох перемикачів. Вона не має на увазі під собою довіру до сайту і частіше асоціюється з налаштуваннями, тому користувачеві буде зрозуміліше, що на неї можна клікнути. Сайти з протоколом HTTP і далі маркуватимуться як небезпечні.

2023-05-03 10:30:49