Microsoft додає підтримку Windows 11 на Mac з процесорами Apple на Mac

Поки тільки через Parallels: версії для Boot Camp, як і раніше, немає.

Microsoft нарешті дала офіційний спосіб запускати Windows 11 на Mac з ARM-процесорами, хоча й не без милиць. У новій статті на сайті техпідтримки компанія "авторизувала" використання Parallels Desktop 18 для запуску ARM-версій Windows 11 Pro і Enterprise на Mac з процесорами M1 і M2.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Microsoft додає підтримку Windows 11 на Mac з процесорами Apple на Mac

При цьому на користувачів чекає кілька обмежень. Так, запуск 32-бітних неможливий, оскільки Microsoft прибирає підтримку 32-бітного софту для всіх збірок Windows для ARM. Для використання зовнішніх пристроїв будуть потрібні драйвери для ARM-версії Windows.

Також не вийде користуватися програмами, які дають користувачеві віртуальне середовище (тому що Windows у Parallels - уже й так віртуальне середовище). Це означає, що запустити Android-додатки, підсистему Linux або Windows Sandbox не вийде. Якщо ви раптом збиралися використовувати таку зв'язку для ігор, тут теж не все так просто: додатки з DirectX 12 або OpenGL 3.3 в мінімальних системних вимогах не запустяться.

Тут важливо зазначити, що технічно на Mac з M1 запускати Windows через Parallels можна було з 2021 року - і це навіть непогано працювало. Проблема була лише в тому, що встановити можна було тільки тестові збірки Windows Insider. Тепер же йдеться про повноцінні стабільні версії системи.

Не зовсім зрозуміло, як саме Microsoft змінила порядок ліцензування. До цього часу компанія постачала ARM-версію Windows винятково виробникам обладнання - тобто, Asus та іншим брендам, які хочуть випускати комп'ютери з ARM-процесорами і Windows "з коробки".

Звичайно, нове рішення не дає таку саму стабільність і продуктивність, як повноцінна Windows, запущена в Boot Camp, а не через віртуальне середовище, але не схоже, що Microsoft дозволить таку опцію найближчим часом.

2023-02-22 14:23:46