На Землі існував оазис складних форм життя, коли навколо панував хаос - 2 мільярди років тому

Можливо, перші предки тварин з'явилися на нашій планеті набагато раніше, ніж ми думали.

Вчені виявили свідчення того, що понад два мільярди років тому на нашій планеті могли виникнути складні форми життя. Вони існували у відокремленому просторі, але потім вимерли, а того ж рівня розвитку досягли лише ще через півтора мільярда років.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
На Землі існував оазис складних форм життя, коли навколо панував хаос - 2 мільярди років тому

Вважається, що життя на Землі виникло досить скоро після утворення планети, яке відбулося близько 4,5 мільярда років тому. Наприклад, прямі свідчення вказують на те, що мікроби існували вже 3,5 мільярда років тому. Проте протягом більшої частини свого існування життя на Землі являло собою одноклітинні організми. Вважається, що складні організми, включно з предками сучасних тварин, з'явилися тільки близько 635 мільйонів років тому, коли умови стали сприяти збільшенню розмірів тіла.

Але що, якщо все було інакше? Раніше вчені виявили в місті Франсвіль, розташованому на сході Габону, загадкові сплющені скам'янілості розміром до 17 см, які, схоже, є ранніми багатоклітинними організмами. Заковика в тому, що, на думку дослідників, ці організми жили 2,1 мільярда років тому - тобто вони приблизно втричі втричі старші за форми життя такого самого рівня, які заведено вважати найдавнішими.

Щоб краще вивчити це питання, вчені провели геохімічний аналіз морських осадових порід у тому районі, де були знайдені скам'янілості. Вони виявили свідчення того, що в районі Франсвіля незадовго до появи спірних структур були присутні кисень і фосфор. Схоже, що там зіткнулися дві дуже старі і тверді ділянки тектонічних плит, що викликало серію підводних вулканічних вивержень. Це, своєю чергою, призвело до утворення мілководного внутрішнього моря, багатого поживними речовинами.

Але якщо складні форми життя дійсно зародилися на півтора мільярда років раніше, ніж ми думали, то чому цьому немає жодних інших доказів? За словами вчених, сприятливі умови були обмежені цим внутрішнім морем, а за його межами Земля все ще була ворожою для складних форм життя. Та й сама оаза була недовговічною з геологічної точки зору, тому ці істоти в кінцевому рахунку вимерли. Новий шанс повторити спробу еволюція отримала тільки 635 мільйонів років тому, коли умови на планеті були більш сприятливими.

Не всі вчені згодні з висновками цього дослідження - як і з тим, чи дійсно структури з Франсвіля є скам'янілостями. Для підтвердження цих тверджень можуть знадобитися додаткові дослідження. Але якщо їх знайдуть, то це може докорінно змінити наше уявлення про життя на Землі - а можливо, і за її межами.

2024-08-06 10:30:36