Логотип телеграм спільноти - Сергій Притула
Посилання на канал: https://t.me/serhiyprytula Мій фейсбук - https://www.facebook.com/serhiyprytula/ Інстаграм - https://www.instagram.com/siriy_ua/ Youtube - https://www.youtube.com/prytula БАЗА МОНО - https://base.monobank.ua/89gMbvnkrTu7sR
Логотип телеграм спільноти - ББС Небесна Кара 54 ОМБр
Офіційний канал Батальйону Безпілотних Систем Небесна Кара, 54 ОМБр Наше гасло: "Зло - має бути покарано! Ворог - має бути знищений!" Приєднуйтесь до нас, підримуйте нас! Більше донатів - більше контенту! Дякуємо! Зворотній зв'язок: bbcnk54@gmail.com
Логотип телеграм спільноти - Bitcoin, інвестування, гроші - Лінивий CRYPTO інвестор
Підписуйся на канал Frontend Shinobi, щоб отримувати найсвіжіші техніки, поради та інструменти для веб-розробників. Хочеш бути в тренді? Хочеш створювати стильні сайти та веб-додатки? Тоді тобі точно сюди!
Логотип телеграм спільноти - STERNENKO
Допомога ЗСУ https://www.sternenkofund.org/donate 🫶🏻Фонд @sternenkofund ❗️Нікому не пишу, не прошу гроші, поповнити рахунок чи щось купити. Усі збори на армію публічні. Російська мова у коментах заборонена.

Учені стверджують, що час вживання кави може впливати на тривалість життя

Цікава кореляція на основі масштабних досліджень.

Нове дослідження, опубліковане в журналі European Heart Journal, показало, що люди, які п'ють каву здебільшого вранці, можуть мати нижчий ризик смерті, особливо від серцевих захворювань, порівняно з тими, хто п'є каву протягом дня або взагалі не п'є.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Учені стверджують, що час вживання кави може впливати на тривалість життя

Результати підтверджують, що не тільки кількість випитої кави, а й час її вживання може впливати на довгострокові результати для здоров'я.

Деякі попередні дослідження показували, що помірне споживання напою, як правило, пов'язане з користю для здоров'я. А перевищення певних меж може призводити до проблем. Вчені підозрювали, що відмінності у звичках вживання кави можуть пояснити невідповідності.

Щоб дослідити цю ідею, вчені на основі Національного обстеження здоров'я та харчування (NHANES) вивчили дані понад 40 000 дорослих, зібрані в період з 1999 по 2018 рік. Учасників просили фіксувати все, що вони їли та пили протягом 24-годинного періоду, включно з часом вживання кави.

За допомогою статистичного методу, званого кластерним аналізом, було виявлено закономірності у звичках вживання кави. Виділилися дві чіткі групи: ті, хто в основному пив каву вранці (з 4 ранку до полудня), і ті, хто розподіляв споживання напою протягом дня.

Для повноти даних було проаналізовано два додаткових дослідження, в яких відстежували харчові звички понад 1400 медичних працівників - з більш детальними записами про харчування. Ці зовнішні дослідження показали схожі тенденції в часі вживання кави, що допомогло підвищити надійність результатів.

Після сортування учасників за різними моделями споживання кави, дослідники відстежували результати щодо здоров'я протягом майже десятиліття. За цей час померло понад 4200 учасників. З цих смертей близько 1270 були від серцево-судинних захворювань, а близько 930 - від раку. Дослідники вивчали, чи були пов'язані моделі споживання кави з різними ризиками смерті, беручи до уваги інші фактори, що можуть впливати на здоров'я: вік, расу, паління, дієту, фізичну активність, звички сну та загальне споживання кави.

Вчені виявили чітку кореляцію: люди, які пили каву здебільшого вранці, мали значно нижчий ризик смерті від будь-якої причини порівняно з тими, хто взагалі не пив кави. Зокрема, любителі ранкової кави мали на 16% менше шансів померти протягом періоду дослідження. Зниження ризику було ще більшим для смертей, пов'язаних із серцевими захворюваннями - на 31% менше, ніж у людей, які не п'ють кави. А ті, хто пив каву протягом дня, не мали статистично значущого зниження ризику.

Важливо, що дослідження також показало переваги вживання більшої кількості кави вранці. Така звичка була пов'язана з прогресивно нижчим ризиком смерті. А для людей, які пили каву протягом дня, кількість умовних чашок напою не мала чіткого зв'язку з таким ризиком.

Причини таких результатів не повністю зрозумілі. Дослідники запропонували кілька можливих пояснень. Одне з них пов'язане з природним циклом сну і неспання організму. Вживання кави вдень або ввечері може порушити циркадний ритм, знижуючи вироблення мелатоніну, гормону, який допомагає регулювати сон і нічні функції організму. Порушені циркадні ритми пов'язані з більш високим кров'яним тиском і підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Інше можливе пояснення пов'язане з тим, що кава містить сполуки, які можуть зменшувати запалення в організмі. Деякі запальні маркери природним чином досягають піку саме вранці. Вживання кави в цей час може мати сильніший вплив, ніж вживання її пізніше протягом дня.

Незважаючи на однозначні висновки про користь ранкової кави, вчені визнали, що говорити про причинно-наслідковий зв'язок не можна. Дослідження було спостережливим, а отже, не виключені помилки або неточності у відповідях учасників.

2025-04-02 10:31:02