У ніч на 22 квітня очікується потік Ліриди - зорепад із "вогняними кулями"

Щорічне природне шоу, яке не можна пропускати.

У ніч із неділі на понеділок можна буде побачити сотні зірок, що падають, і рідкісні "вогняні кулі". У цей час свого піку досягне метеорний потік Ліриди.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
У ніч на 22 квітня очікується потік Ліриди - зорепад із "вогняними кулями"

Він не такий чудовий, як, наприклад, Персеїди, але може похвалитися однією особливістю. Метеори нерідко залишають стійкі шлейфи в небі, а іноді й зовсім перетворюються на яскраві боліди.

Зорепад походить із пилового сліду, залишеного кометою C|1861 G1 Тетчер, яка обертається навколо Сонця кожні 415,5 років. Раз на рік Земля проходить через це поле, внаслідок чого розрізнені осколки мандрівного космічного об'єкта згорають у нашій атмосфері і створюють у небі яскраве шоу.

Це відбувається кожного квітня і триває близько двох тижнів. Цього року Ліриди почалися 15 квітня і триватимуть до 29 квітня. А свого піку вони досягнуть між неділею (21 квітня) і понеділком (22 квітня). Цієї ночі можна буде побачити десятки метеорів. Потік також відомий рідкісними сплесками, які можуть приносити до 100 метеорів на годину, проте за останні 200 років таке відбувалося лише кілька разів.

На жаль, цього року пік збігається з майже повним "Рожевим Місяцем". Це означає, що світло нашого космічного супутника може частково позбавити зорепад його яскравості.

2024-04-20 10:30:28