У небі над Норвегією відкрився "портал". Виною всьому SpaceX

Цього разу обійшлося без містики.

На початку березня жителі Ісландії та Норвегії помітили в небі незвичайну спіраль, схожу на якийсь портал. Вона була досить великою і яскравою, затьмарювала навіть північне сяйво. Явище тривало близько десяти хвилин.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
У небі над Норвегією відкрився "портал". Виною всьому SpaceX

Деяким очевидцям вдалося сфотографувати цю сяючу спіраль. І астрономи досить швидко з'ясували природу її походження. Вона виявилася цілком прозаїчною. Ця фігура була утворена підсвіченою хмарою замерзлого палива, скинутого з ракети Falcon 9 компанії SpaceX.

Носій був запущений 4 березня з космодрому Ванденберг у Каліфорнії. Він вивів на орбіту 53 невеликих супутники для різних замовників. Коли другий ступінь ракети відпрацював, вона почала сходити з орбіти і згоріла в атмосфері над Баренцевим морем. Під час цього маневру обертовий ступінь скинув паливо. Його застиглі кристали утворили хмару, яка відбила сонячне світло.

Це далеко не перша світлова спіраль, створена ракетою Falcon 9. Такі ж явища спостерігалися раніше над Аляскою і Гавайськими островами. Однак передбачити їх виникнення досить складно. Далеко не кожен запуск цього носія супроводжується таким видовищем. Потрібно, щоб збіглося кілька чинників: час доби, положення ракети відносно Землі та Сонця, а також орієнтація і швидкість обертання другого ступеня, який скидає паливо.

2024-03-22 11:30:39