Учений розповів, як біла фарба може зупинити глобальне потепління

Потрібно просто пофарбувати США - всю площу країни. Без жартів.

У 2021 році дослідники з Університету Пердью оголосили, що розробили найбілішу фарбу на Землі. Колір настільки білий, що може відбивати понад 98% світла.

Зображення до статті згенеровано штучним інтелектом
Учений розповів, як біла фарба може зупинити глобальне потепління

Дослідники впевнені, що при використанні на будівлях така фарба знизить температуру на поверхні та всередині, а також зменшить потребу в кондиціонуванні повітря. Ба більше, теоретично таке покриття може знизити температуру всієї планети.

За словами Джеремі Мандея, професора електротехніки та обчислювальної техніки в Каліфорнійському університеті, який займається дослідженнями екологічно чистих технологій, якщо матеріал, подібний до цієї білої фарби, вкриє 1-2% поверхні Землі, то кількість світла, що відбивається назад у космос, зменшить кількість тепла, яке планета поглинає. Цього буде достатньо, щоб стабілізувати глобальні температури.

Іншими словами, така фарба могла б стати вирішенням проблеми потепління клімату. Крім того, Мандей зазначив, що кількість світла, що відбивається із Землі, не завдасть великої шкоди космосу. "Це все одно, що вилити чашку звичайної води в океан", - сказав він в інтерв'ю The New York Times.

Але наскільки великі ці 1-2% поверхні Землі? Загальна площа планети - близько 510 мільйонів квадратних кілометрів (більшу частину з яких становить вода), тож фарба має покрити приблизно від 5 до 10 мільйонів квадратних кілометрів. Для прикладу, загальна площа Сполучених Штатів якраз близько 9,8 мільйона квадратних кілометрів. Тобто білою фарбою довелося б покрити всю країну, що неможливо навіть у теорії.

Але якщо пофантазувати і розрахувати кількість необхідної фарби, то буде потрібно приблизно 139 мільярдів галонів - і це тільки на 1% поверхні Землі. Звісно, складності покриття пустельних і кам'янистих ландшафтів до уваги не беруться. Та й усе це лише теорія, яка ніколи не зможе перейти в практику.

2023-07-18 10:30:49