Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7532
Фото:
109 
Відео:
 
Посилання:
2220 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №2055

​​✍🏻ПОЗОВНА ВИМОГА ПРО ВИДАЛЕННЯ СТАТТІ З МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ Є НАЛЕЖНИМ СПОСОБОМ ЗАХИСТУ ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ

⚖️Правова позиція ВС у справі № 756/10624/21
👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі № 756/10624/21 від 11.10.2023
Позивач звернувся до суду з позовом про визнання недостовірною та такою, що принижує його честь, гідність та ділову репутацію інформацію, публічно поширену в мережі Інтернет, зобов`язання спростувати недостовірну інформацію та видалити статті з мережі Інтернет. У задоволенні цього позову відмовлено.

У касаційній скарзі позивач вказав, що ВС не надавалися правові висновки щодо можливості захисту порушеного немайнового права шляхом зобов'язання видалити статтю з мережі Інтернет, яка містить недостовірну інформацію.

КЦС ВС погодився з такими доводами касанта.
ВС зазначив, що якщо особисте немайнове право фізичної особи порушене в номері (випуску) газети, книзі, кінофільмі, теле-, радіопередачі тощо, які випущені у світ, суд може заборонити (припинити) їх розповсюдження до усунення цього порушення, а якщо усунення порушення неможливе, - вилучити тираж газети, книги тощо з метою його знищення (ч.2 ст.278 ЦК України).
Тлумачення ч.2 ст.278 ЦК України свідчить, що з метою захисту особистого немайнового права, законодавець допускає застосування різних способів захисту. У разі поширення інформації в мережі Інтернет, яка порушує особисте немайнове право особи, вимога про видалення статті з мережі Інтернет є належним способом захисту.
Згодні з висновком ВС?

👉 З аналізом судової практики у сфері приватного права можна також ознайомитись на телеграм-каналі «Трохи про приватне право» Василя Крата, судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, за посиланням: https://t.me/glossema.
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#Цивільний_процес #правова_позиція
981
23-11-06 08:00