Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7634
Фото:
118 
Відео:
 
Посилання:
2280 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №1583

​​✍🏻ПИТАННЯ ПРО ПРИПИНЕННЯ ЧИ ПРОДОВЖЕННЯ КОНТРАКТУ З ПРАЦІВНИКОМ У РАЗІ ЗАКІНЧЕННЯ СТРОКУ ЙОГО ДІЇ, МАЄ БУТИ ВИРІШЕНО ДО ВИДАЧІ НАКАЗУ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ
⚖️Правова позиція ВС у справі № 727/12528/21
👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі № 727/12528/21 від 01.03.2023
Викладачка університету, вважаючи незаконним своє звільнення, звернулась до суду з відповідним позовом. У позовній заяві та касаційній скарзі вона наголошувала на тому, що згідно з укладеним з нею трудовим контрактом, останній не припиняється автоматично у зв'язку із закінченням строку його дії.
ВС відхилив зазначені доводи Викладачки, зауваживши наступне.
На підставі п.2 ч.1 ст.36 КЗпП України може бути припинений тільки строковий трудовий договір, укладений як строковий відповідно до закону.
Припинення трудового договору після закінчення строку не вимагає заяви або якогось волевиявлення працівника. Свою волю на укладення строкового трудового договору він уже виявив, коли писав заяву про прийняття на роботу за строковим трудовим договору. У цей же час він виразив і волю на припинення такого трудового договору після закінчення строку, на який він був укладений. Власник також не зобов'язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за п.2 ч.1 ст.36 КЗпП України.
Закінчення строку дії трудового контракту і видання у зв'язку із цим наказу про звільнення не є ініціативою про розірвання трудового договору, а лише доводить відсутність у роботодавця ініціативи на переукладення або продовження трудових відносин.
Отже, вирішення питання про припинення чи продовження контракту з працівником залежить від взаємної згоди цих сторін і така згода повинна бути досягнута до видачі наказу про звільнення згідно з п.2 ч.1 ст.36 КЗпП України.
Згодні з позицією ВС?
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#Цивільний_процес #правова_позиція
831
23-03-22 15:00