Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7634
Фото:
118 
Відео:
 
Посилання:
2280 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №1567

​​✍🏻НАЯВНІСТЬ ОБОВ’ЯЗКОВОЇ ЧАСТКИ У СПАДЩИНІ НЕ МОЖЕ ПОЗБАВЛЯТИ ЗАПОВІДАЧА ПРАВА НА СКЛАДАННЯ ЗАПОВІТУ НА ІМ’Я ІНШОЇ ОСОБИ
⚖️Правова позиція ВС у справі № 205/8049/20
👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі № 205/8049/20 від 28.02.2023
Позивач звернувся до суду з позовом про визнання заповіту нікчемним та недійсним. Однією з підстав недійсності оспорюваного документа Позивач вважав те, що при його складанні заповідачем не враховано права Позивача на обов'язкову частку у спадщині.
ВС не погодився з такими доводами Позивача і зазначив наступне.
Згідно з ч.1 ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).
Право на обов'язкову частку у спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців, волі спадкодавця та не пов`язане зі спільним проживанням спадкодавця й осіб, які мають право на обов'язкову частку.
За результатами тлумачення відповідних норм ЦК України ВС зробив висновок, що наявність дійсного заповіту не перешкоджає позивачеві у реалізації його права на обов'язкову частку у спадщині, як і наявність обов'язкової частки у спадщині не може позбавляти заповідача права на складання заповіту на ім'я іншої особи.
Підтримуєте позицію ВС?
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#Цивільний_процес #правова_позиція
770
23-03-14 16:00