Повідомлення telegram каналу - @zakononline2019

Логотип телеграм спільноти - Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) 2021-10-22

Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ)

Кількість підписників:
7541
Фото:
110 
Відео:
 
Посилання:
2230 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Найактуальніші правові позиції та судові рішення на ресурсі https://zakononline.com.ua https://www.facebook.com/ZakonOnline/ https://www.instagram.com/zakononline/

Канал Судова Практика ZakonOnline (Верховний Суд та ЄСПЛ) - @zakononline2019 - №1499

​​✍🏻НЕНАДАННЯ ЖІНКАМ МОЖЛИВОСТІ ПРОДОВЖУВАТИ ПРАЦЮВАТИ ПІСЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ ТА ДО ДОСЯГНЕННЯ НИМИ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ, ВСТАНОВЛЕНОГО ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ, СТАНОВИТЬ ДИСКРИМІНАЦІЮ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ
🇪🇺Правова позиція ЄСПЛ у справі «MORARU AND MARIN v. ROMANIA» від 20.12.2022, заяви №№53282/18,31428/20
Заявниці - звільнені державні службовці - скаржилися на те, що їм було відмовлено у продовженні трудових відносин після досягнення пенсійного віку для жінок. Вони вважали, що внаслідок цього зазнали дискримінації за ознакою статі.
Суд зазначив, що за Конвенцією державі зазвичай надається широка свобода дій, коли йдеться про загальні заходи економічної або соціальної стратегії. Однак, там, де відмінність у поводженні ґрунтується на ознаці статі, свобода розсуду, що надається державі, є обмеженою.
ЄСПЛ зауважив, що ця справа стосується автоматичного припинення трудових відносин із Заявницями після досягнення ними пенсійного віку, який був нижчим, ніж пенсійний вік для чоловіків, а не їх права вийти на пенсію раніше, ніж чоловіки.
Фактично, встановлюючи та підтримуючи загальну норму про обов'язкове припинення трудових відносин з жінками у більш ранньому віці, ніж встановлено для чоловіків, з можливістю лише кількох винятків, запроваджених законом, законодавча влада підтримує стереотипне уявлення про гендерні ролі.
Отже, Суд дійшов висновку, що ненадання заявницям можливості продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку та до досягнення ними пенсійного віку, встановленого для чоловіків, становило дискримінацію за ознакою статі, яка не була об'єктивно виправданою або необхідною за даних обставин.
Відповідно мало місце порушення ст.1 Протоколу №12 до Конвенції.
Підтримуєте позицію ЄСПЛ?
ZakonOnline - швидкий пошук судової практики
#ЄСПЛ #правова_позиція
725
23-01-18 12:00