Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22624
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №4014

В Україні працюють над відкриттям експорту озброєнь. Навіщо це під час війни?

Попри велику війну, цехи українських оборонних заводів часто простоюють. І навіть гірше – більшість великих технологічних компаній вже думають про перенесення заводів за кордон. "Зрада", – скажете ви. "Державна заборона на експорт зброї", – відповімо ми. Що це за обмеження, наскільки воно ефективне, і як вирішувати це питання з найменшими втратами для всіх сторін? Якщо коротко:
1. Опитування серед 35 учасників ринку ОПК показало, що у 38% компаній понад половина їхніх потужностей наразі простоює. Лише у третини компаній цехи повністю завантажені. Усе це штовхає виробників до переїзду за кордон. Відомо про щонайменше трьох великих виробників БПЛА, які відкрили заводи в сусідніх країнах.
2. 85% опитаних компаній замислювалися про перевезення частини свого бізнесу за кордон або вже це зробили. У відповідь на запитання "Що втримає вас від релокації за кордон?" 80% вказали на відкриття експорту, 72% – на збільшення держзамовлення, 69% – на укладання багаторічних контрактів.
3. При цьому російські оборонні підприємства експортують зброю та отримують обігові кошти для розвитку технологій. І хоча в рейтингу експортерів Росія вперше опустилася на третє місце після США та Франції, проте російський сектор ОПК досі отримує додаткові мільярди доларів і Кремль усіляко цьому сприяє.
4. Сценарій відкриття експорту озброєнь містить і безліч ризиків. Перший з них – інформаційний. Мовляв, Україна просить зброю в партнерів і одночасно продає її за кордон. Хоча це твердження некоректне, воно може стати пропагандистським наративом для противників підтримки нашої держави в країнах-партнерах.
5. Другий – держава повинна мати монополію на замовлення зброї у виробників, а експорт цьому заважатиме. Наявність лише одного великого замовника дозволяє державі нав’язувати власні умови контрактів. Оскільки ціни на світовому ринку вищі за українські, вітчизняний виробник після відкриття експорту може втратити цікавість до роботи з державою або ж вимагати від Міноборони вищі аванси або платню.
6. Третій аргумент – українська новітня зброя може потрапити до рук росіян через треті країни і ворог отримає розвідувальні дані.
7. Держава має визначити, які з аргументів "проти" мають сенс і знайти рішення. Очевидно, потрібно розробити нову політику і встановити правила, які дозволять оборонним компаніям заробляти та розвиватися без шкоди для українських військових.
5700
24-08-19 10:10