Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3797

Росія втратила "Луну-25", Індія успішно завершила місію. Чому країни поновили гонку за ресурси Місяця?

Низка країн готова витрачати сотні мільярдів доларів для повернення людини на Місяць. Причина такого інтересу – вода. Хто наразі ближче до цілі? Розповідаємо:
1. 23 серпня індійська місія Chandrayaan-3 посадила свій роботизований модуль Vikram на Місяць. Індія стала четвертою країною після СРСР, США та Китаю, якій це вдалося. Ба більше, Індія перша підкорила південний полюс Місяця.
2. Сучасні місячні програми мають більше економічного підтексту щодо потенційних ресурсів, головний з яких – вода. Учені припускають, що водяний лід може прилипати до дна кратерів Місяця, у які ніколи не потрапляло сонячне світло. Наприкінці минулого століття місії NASA Clementine та Lunar Prospector збирали інформацію про корисні копалини Місяця і засвідчили наявність льоду в затінених кратерах південного полюса.
3. У 2008 році дослідники з Університету Брауна переглянули зразки, доставлені місією "Аполлон", і знайшли водень в крихітних кульках вулканічного скла. В останні роки було ще кілька місій, які підтвердили наявність води в затінених регіонах Місяця. У 2020 році NASA оголосило про виявлення води на освітленій Сонцем поверхні Місяця.
4. Наявність стародавнього водяного льоду може стати джерелом питної води для майбутніх астронавтів, які перебуватимуть на Місяці. Наміри NASA реалізувати тривале перебування людини на поверхні супутника Землі настільки амбітні, що агентство планує розробити ядерний реактор і протестувати його на супутнику до кінця 2030 року.
5. Крім того, воду можна розкласти на кисень і водень. Кисень потрібний для дихання, а воду можна використовувати для створення ракетного пального. Останній фактор може перетворити супутник Землі на зупинку, де космічні кораблі поповнюватимуть запаси пального перед польотами вглиб Сонячної системи.
6. США є підписантом угоди про спільне використання ресурсів у космосі, а Китай і Росія – ні. Договір про космос 1967 року забороняє країнам висувати територіальні претензії на небесні тіла, але дозволяє використовувати тамтешні ресурси. Однак, не зрозуміло, чи включає договір продаж видобутих корисних копалин з метою отримання прибутку на Землі. У США зазначають, що хочуть зберегти ці потенційні запаси для міжнародної спільноти і не дати Китаю оголосити права власності на воду.
3000
23-08-24 15:19