Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3795

Майже прострочені. Чи розженуть депутатів і чи замінять міністрів?
Ми вирішили розібратися, чи можливо провести будь-які вибори під час воєнного стану, чи насправді є в них потреба та які наслідки для української демократії це матиме. Переказуємо коротко:
1. Стаття 83 Конституції передбачає, що у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану. Крім того, вибори президента, Ради і навіть органів місцевого самоврядування заборонені статтею 19 закону про правовий режим воєнного стану.
2. Водночас спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук обережно зазначає, що насправді Конституція не забороняє проводити вибори. Тобто, якщо сильно захотіти, то вибори можна буде провести коли завгодно. Треба поміняти закон про воєнний стан, але це формально можливо.
3. З одного боку, вибори могли б згладити той разючий дисбаланс, який накопичився між запитом суспільства на певні політичні сили і реальним представництвом у Раді. Згідно з опитуваннями, 73% людей хотіли б великого оновлення влади після перемоги, а 69% українців воліли б змінити парламент. 
4. Європейські політики підкреслюють, що Путін навесні переобереться на новий термін, а в Україні і в президента, і в Ради закінчуються повноваження. І Путін буде грати на цій "простроченості" української влади.
5. Однак, жодні вибори фізично неможливо провести. Крім того, щоб встигнути з виборами на осінь, треба було б оголошувати їх уже. Третя перепона – екзистенційна. Вибори – це завжди про розколи і внутрішні поділи. Вибори під час війни розірвуть країну.
6. Переобрання Ради натомість могло б перезавантажити Кабмін та вдихнути у нього нове життя. Зараз міністри не беруть на себе сміливості, щоб запропонувати Зеленському альтернативні шляхи для досягнення цілей – таким чином проблеми просто підвішуються. Однак переобрання, як видається, не станеться. Тому в уряді триває практика точкової ротації.
7. Наразі черга дійшла до міністра оборони Олексія Резнікова. Декілька джерел УП в оточенні президента пророкують Резнікову позицію посла України у Великій Британії. І міністр оборони зовсім не проти реалізувати цю ідею. Найбільш імовірними кандидатами на посаду очільника МО називають віцепрем'єра з відновлення України Кубракова та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Камишіна. З обома були розмови на Банковій, однак жоден поки серйозно не готується до зміни посади, – ніхто не хоче йти міністром оборони.
4600
23-08-18 10:43