Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3783

Порожній “Львівський арсенал”. Як ЗСУ за 1,5 мільярда не отримали жодної міни?
Розповіли про ганебну історію контракту на 1,5 млрд гривень, за яким ЗСУ мали б отримати велику партію вкрай потрібних мінометних пострілів 120 мм і 82 мм, але щось пішло не так.Всі деталі у тексті, а тут ключові тези:
1. У листопаді 2022 року Міноборони уклало контракт із фірмою "Львівський арсенал" на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм. Сума угоди становить майже 1 млрд 400 млн грн, або – за офіційним курсом того часу – майже $38 млн. Від МОУ угоду підписав т.в.о. директора департаменту військово-технічної політики Олександр Лієв.
2. За даними УП, "Львівський арсенал" повідомив, що має експортну ліцензію в одній із країн ЄС, а незадовго до того компанія була внесена Кабміном в офіційний перелік так званих спецімпортерів зброї. Тож за кілька днів після підписання договору міністр Резніков дав добро на здійснення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди.
3. Поставки мали розпочатись уже в грудні 2022 року, а повністю завершитись до кінця лютого 2023-го. От тільки жодної міни Міноборони досі не отримало. Виявилось, що "ЛА" мав експортну ліцензію від фірми-постачальника з однієї країни ЄС, але самі міни лежали на складах у третій країні. Але ні "Арсенал", ні його контрагент не отримали експортних ліцензій у цієї третьої країни до того, як взяти гроші Міноборони.
4. Чому Міноборони дало гроші фірмі без ліцензій? Перша відповідь, яка напрошується – корупційна складова. Особливо, якщо придивитись до ціни поставки. На той момент українські компанії контрактували міни за ціною на 40-50% нижчою, ніж у контракті "Львівського арсеналу". І то міни 1-ї категорії – одразу з заводу, а не міни до 2021 року випуску зі складів, як у контракті "ЛА".
5. Підписант угоди Олександр Лієв пояснив, що "ЛА" надав експортні ліцензії з країни постачальника, але не з країни виробника. У МОУ переконують, що вони не можуть перевіряти всі компанії: якщо вони отримали через Кабмін дозвіл на імпорт озброєнь, це означає, що з ними можна працювати.
6. Пізніше представники МОУ добились арешту грошей на рахунках "Арсеналу". Фірма переказала своєму європейському контрагенту лише частину грошей, тож майже мільярд гривень досі залишається в Україні та заблокований на рахунках.
7. Як стало відомо УП, "Львівський арсенал" нещодавно повідомив, що нарешті отримав експортні ліцензії і почне поставки за своїм контрактом. Тепер незрозуміло, як знімати арешт з рахунків і давати добро на виведення грошей, адже довіри до фірми залишилось небагато.
3400
23-07-25 13:08