Повідомлення telegram каналу - @ukr_pravda

Логотип телеграм спільноти - УП. Кляті питання 2021-05-18

УП. Кляті питання

Кількість підписників:
22603
Фото:
101 
Відео:
Посилання:
3690 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Офіційний канал інтернет-видання "Українська правда" Співпраця та зворотній зв'язок: @fedor_vasilievich Реклама: https://telegra.ph/Reklama-na-UP-Klyat%D1%96-pitannya-11-24 Чат каналу: https://t.me/ukr_pravda_chat Поставити питання: @UkrPravdaQuestionsBot

Канал УП. Кляті питання - @ukr_pravda - №3775

Не Чорнобиль і не Фукусіма. Чи готова Росія до теракту на Запорізькій АЕС і що про це треба знати?
Що змінилося на ЗАЕС за останній місяць, чи можуть росіяни підірвати реактор, які аргументи наводять США і чому владі та населенню треба бути готовими до найгірших сценаріїв. Пояснюємо спокійно і без накрутів:
1. Ситуація на ЗАЕС була і залишається стабільно напруженою з 4 березня 2022 року – дати початку її окупації росіянами. Ще в серпні 2022 року російські військові відкрито заявляли про мінування всіх важливих об’єктів найбільшої атомної станції Європи та погрожували їх підірвати.
2. За словами представників атомної галузі, на ЗАЕС малоймовірне повторення і чорнобильського сценарію, і аварії на Фукусімі. Головна відмінність у тому, що всі шість енергоблоків на ЗАЕС не виробляють електроенергію. П’ять з них перебувають у стані холодної зупинки і лише один – у гарячому стані. Останній і несе найбільшу загрозу.
3. Розуміючи це, український регулятор ще 2,5 тижні тому розпорядився перевести останній блок у стан холодної зупинки, але окупанти цю команду не виконали. П’ятий блок можна швидко вивести на мінімально контрольовану потужність, потенційна небезпека зростає в рази. Якщо усі шість блоків перебувають в холодній зупинці, то зона евакуації в разі аварії – 20 км навколо ЗАЕС.
4. При цьому експерти не вірять у сценарій, за яким росіяни спробують підірвати ядерний реактор. Можуть здійснити інші технічні заходи, щоб спровокувати важку аварію з розплавленням активної зони. Зокрема, щось зробити з водопостачанням: пошкодити ставок-охолоджувач, бризкальні басейни, трубопроводи чи паропроводи. Варіантів багато.
5. Сценарій з розплавленням активної зони реактора можливий лише за умови, що не спрацює система аварійного захисту. Такий розвиток подій є малоймовірним. Як наголошує колишній головний інженер ЧАЕС Микола Штейнберг, у випадку аварії наслідки можуть бути різні, але повторення Чорнобиля точно не буде.
6. Перед росіянами стоїть чітке завдання: після втечі із Запоріжжя зробити станцію непридатною для використання. Немає сумнівів, що коли вони будуть звідти тікати, то підірвуть усе енергетичне обладнання, необхідне для передавання генерованої на ЗАЕС електроенергії.
5800
23-07-01 15:44