Повідомлення telegram каналу - @ua_hero

Логотип телеграм спільноти - Сава. Такмед, жаба і гадюка. 2022-01-31

Сава. Такмед, жаба і гадюка.

Кількість підписників:
15558
Фото:
1280 
Відео:
754 
Посилання:
719 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Підтримати канал: https://base.monobank.ua/71Gw7TFjxgwdC6#subscription Це мій блог. Останні 7 років я займаюсь тренінгами з тактичної медицини і інших видів допомоги.

Канал Сава. Такмед, жаба і гадюка. - @ua_hero - №370

Сьогодні в Україні не існує добротного безкомпрамісного курсу рівня БМ.
По-перше - час. Його типу немає, треба от всьо і зараз і тому найтриваліший курс на БМ зараз триває меньше 30 днів. На мій погляд ефективність доволі сумнівна, бо армія це багато різних людей, до яких потрібен різний підхід і мотивація, зараз це не просто неможливо врахувати.
По-друге - матбаза, щоб реалізувати навчання БМів, бабок потрібно стільки, скільки ніхто не хоче вкладати.
По-третє - специ, вважайте їх немає і не буде достатньо впродовж наступних 3-5 років (особисте оціночне судження).
Командування медичних сил (КМС), оцінка їхньої діяльності.
КМС не впливає і не може впливати на побудову системи надання допомоги на полі бою. На цьому можна б було і закінчити..
На жаль, щоб не затверджувало КМС, у всіх родах військ регіональних управліннях існують свої начальники медслужби, тому затвердження і афішування КМС концепції ТССС як єдиного стандарту надання допомоги у ЗСУ - смішно і сумно, бо ТС3 це про низи, КМС туди не заходить. Але хочеться кинути великий камінь у бік КМС за постачання аптечок. Весною-літом 22 року, на частини були передані АМЗІ, яки мали доволі спрощену комплектацію (якось знайду фото). В якому було дивно бачити поряд з CATом, якусь хрінь та добротний совєтьский бінт. А по суті аптечками підрозділи себе забезпечували самостійно завдяки волонтерам.
В підсумку, що ж нас може очікувати, на що сподіватися?
Наразі гарною тенденцією є спроба об'єднати зусилля всіх зацікавлених органів служб громадськості, однією з таких спроб є форум, нещодавно спільнота "Принцип" почала в це вмикатися. Можливо колись ми побачимо об'єднання деяких громадських гравців, але це навряд чи, скоріш за все багатьох просто вижмуть за їхню непрофесійність, або вони будуть тримати тільки свою аудиторію.
Також позитивом можу назвати перекладання матеріалів для навчання, звісно я про цей сайт, але не варто забувати і про сайт Глобального альянсу медичних знань , там ви зможете заглибитись у деякі теми і нормально так поумнічать, конкретно я дуже чекаю українською курс ТТТ, це дуже спростить багатьом БМам навчання своїх підрозділів, бо без методології навчання більшість курсів в армії виглядає як сходка незадоволених життям.
Суттєвим залишається вплив сержантів та молодших офіцерів підрозділів, на жаль розвиток такмеду не змінить командирів, але бойова підготовка напряму залежить від командирів, бойові медики це інструмент в Їхніх руках. На даний момент мої міркування на цей рахунок песимістичні. Ви можете дуже довго шукати однодумців у підрозділі, але якщо сьогодні це бійці, які проявили бажання, завтра наказ командира, після завтра вже всім похуй, чисто емоційно ви дуже швидко заєбетесь зясовувати кого і як вам потрібно навчити.
Великою досі проблемою залишаються сумнівні вироби надання допомоги, багато хто вже бачив на відомому відосі від коноплі які турнікети використовувались і що одним з них стало. Сумнівні гемостатики, оклюзійки, все це починає випливати лише під час надання допомоги, але в підсумку ми самі себе підйобуєм тим, що кладемо їх собі в аптеку.
Чим би могло допомогти КМС БМам? можливо створенням норми забезпечення для проведення курсів рівня ASM на місяцях, закупкою тренувального обладнання. Наприклад, якщо ви вже і даєте аптечку, створіть її тренувальний варіант, закупіть манекени для тампонади, підготуйте щось типу trainingbox та розішліть по частинах, не мені мобіку розказувати, який суттєвий вплив на настрої в військах має матеріальне забезпечення.
Але поки ситуація наступна - тисячі військових, які виконують бойові завдання, досі мають купу проблем з медициною, не навченні, повністю і якісно не забезпечені, бойові медики вчаться на помилках і відео з інтернету, іноді везе потрапити на якісь курси. А ще ми не торкнулися етапу медевакуації та стабпунктів..

1100
23-06-10 15:57