Повідомлення telegram каналу - @sviato_ua

Логотип телеграм спільноти - Motanka UA 💛💙 Українські свята, традиції, культура 🇺🇦 2024-07-14

Motanka UA 💛💙 Українські свята, традиції, культура 🇺🇦

Кількість підписників:
259
Фото:
827 
Відео:
98 
Посилання:
354 
Категорія:
Пізнавальне
Опис:
Давайте разом вивчати українську культуру, традиції, звичаї та обряди 🍓🥟🪵🕯️ 📇Копіювання матеріалу лише за умовами посилання 📌на канал ✍️ Співпраця @anitatamada 🎶 Музика - https://t.me/the_best_musik_UA

Канал Motanka UA 💛💙 Українські свята, традиції, культура 🇺🇦 - @sviato_ua - №1216

А зараз розглянемо детальніше, які саме обов’язки виконує на весіллі староста.
Він починає свою місію ще із заручин. На заручинах староста прохає батьків молодої віддати дівчину. Коли батьки молодої дають згоду на весілля, староста брав накритий рушником хліб, клав на нього руку дівчини, а зверху руку хлопця і перев’язував їх рушником. А потім наречена перев’язувала старостів рушником, а всі присутні отримували від неї подарунки.
Наступним елементом весільної драми є похід до нареченого. Прийшовши до дверей, гості співали, а там вже їх чекав староста молодого, в обов’язки якого входило певний час стримувати посланців і не пускати їх до хати. Посланцям доводилось відвідати горілочки. І після такого алкогольного отступного пускали гостей усередину
Староста був відповідальний і за коровай, про це поговоримо окремо
У день весілля староста зранку приїжджає до нареченого додому, перед тим як він буде просити благословення у батьків. Староста звертається до батьків з такими словами: «Став ваш син перед вами, як свіча перед образами, просить благословення і от отця, і от матері, і от братців, і от сестер, щоб простили, благословили і на свій хліб вирадили...». Батьки в такому разі відповідають: «Най бог благословить». Тоді з хлібом сідають в кімнаті батьки, дідусь з бабусею, хрещені батьки, родичі. Наречений їм кланяється і просить в кожного благословення.
Під час викупу нареченої староста торгується разом із дружбами.
Коли викуп завершено, молоді з дружбами та дружками, з родиною заходять додому до нареченої просити благословення. Староста знову звертається до батьків зі словами: «Стали ваші діти перед вами, як свіча перед образами, просять благословення і от отця, і от матері, і от братців, і от сестер, щоб простили, благословили і на свій хліб вирадили...». Батьки відповідають: «Най бог благословить», сідають в кімнаті. Наречені їм кланяються і просять в кожного благословення.
Але це ми вже забігли наперед, тож чекайте нових дописів
71
24-08-12 11:10