Повідомлення telegram каналу - @slytherynka

Логотип телеграм спільноти - Слизеринка 2021-12-10

Слизеринка

Кількість підписників:
16785
Фото:
60 
Відео:
Посилання:
27 
Категорія:
Блоги
Опис:
Сторожова змія цінностей. Про новини, книжки і смисли без реверансів.

Канал Слизеринка - @slytherynka - №125

🐸🐍На Нетфліксі вийшла документалка про жабу і гадюку, тобто стосунки Депп-Герд.
Цю історію я вважаю небагато -немало, культурним феноменом.
Неважливо, чи ви вникали в деталі цього подружнього голівару, вони все одно мають значення для світу, в якому ми живемо. І ось чому.
📍Стара НЕщирість
Це завершення ери вичуханих телевізійних селеб. Не знаю, як Ембер, але динозавр Джонні Депп протягом життя роздав сотні інтервʼю. І був у кожному чарівним джентльменом та розумним дотепником. Жодна інтервʼюерка за все життя не розгледіла в ньому отупілого хама, який бухає, нюхає і володіє «емоційним інтелектом» рівня примата з джунглів.
Час ідеально вилизаних селеб завершився. Крапкою став відкритий суд, на якому чарівний Джонні на приватних записах спілкується з «коханням свого життя» винятково матом і не може визначитися, хто з його домочадців сере у ліжко. Ця історія нам каже - ось вони, ваші улюблені білозубі кумири. Ось кого вам згодовує маркетинг. Ось, чиї постановочні інтервʼю ви дивились десятиліттями. Як вам така правда?
Нова щирість - це коли ви можете побачити публічну людину, за якою стежите, не в настрої. Це коли вона не ідеально-геніальна, а стомлена, помиляється чи розчаровує. Кінець ери телевізору. Маємо справу з живими людьми. Глянцевим селебам, які мігрують у ютуб ще звикати-і звикати, що тепер будь-хто може дати їм будь-який фідбек і за спиною нема десятьох продакшенів, які ліпитимуть їхній образ, як скульптор з Античного міфу. І ТікТок-суд став першим гучним дзвіночком цього процесу.
📍You must always take sides
Історія Джонні та Ембер про патріархат. Так, ми маємо справу із жабою та гадюкою. Але кожна погроза і напад одного негідника ігнорувалася соцмережами та натовпом, в той час як кожна погроза і напад іншої негідниці підсвічувалисяь і тиражувались.
Суспільство схильне більше симпатизувати чоловікам. Їм більше пробачають і не притягують до відповідальності. Жінок охочіше скасовують і демонізують. Я згадала, як свого скасування ніяк не можуть дочекатися гвалтівники і монстри. Як у пристойних компаніях досі раді Поланскі та Вуді Аллену. Навіть, якщо йдеться про реальні кримінальні злочини, чоловікам прощають. Карʼєру ж жінки готові знищити за твіти. Я на боці Ембер Герд. Я на боці Меган Маркл. Я на боці Джоан Роулінг (хоч не поділяю її поглядів). Я на боці жінок, яких знищують, але вони були б у безпеці, якби народились чоловіками.
📍Історії керують світом
«Зараз війна, а ти щось чешеш про голівари багатих і тупих голлівудських зірок», - зізнавайтесь, була у вас така думка, читаючи цей допис? Але подумайте, що змусило мільйони людей, у яких є робота, справи і власне життя, стежити за цією парочкою у соцмережах, лазити на мітинги під судом, читати статті у таблоїдах і сратися в коментарях? Відповідь проста - сторітелінг. Історії керують світом. Увагу мільйонів можна отримати і конвертувати у вигоду для себе, запропонувавши хорошу історію. Тому росія десятиліттями плодила філії раші тудей у кожній демократичній країні. Вони напарювали іноземцям свої історії. Тому росія убивала або увʼязнювала українських літераторів. Вона не хотіла, щоб ми мали власні історії. Спитайте, що першим ділом роблять російські окупанти, коли заходять в українське село чи місто? Спалюють книжки. Бо якщо якась земля має власні історії, їх багато що обʼєднує. Тому росія експортувала нам літературу своєю мовою, а також «самбу бєлого мотилька». Для них важливо, щоб ми мали СПІЛЬНІ історії.
Словом, вся ця джонні-емберна істерика ще раз нам доводить, як ефективно працюють історії. І як люди по всьому світу здатні захоплюватися цікавим сторітелінгом.
Минулої зустрічі проєкту Різниця Є ми зібрали 700 книг для Новобиківської бібліотеки на Чернігівщині. І не розказуйте мені, що історії - це неважливо і вони нічого не змінюють. 😇
9300
23-08-22 12:28