Повідомлення telegram каналу - @rubryka

Логотип телеграм спільноти - Рубрика | Медіа рішень 2021-08-25

Рубрика | Медіа рішень

Кількість підписників:
3756
Фото:
4660 
Відео:
682 
Посилання:
6070 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Підтримати: https://base.monobank.ua/6dWwwosU5e7uW6 Шукаємо конструктив! 🦆 Стікерпак із Крижнем Рішень: https://t.me/addstickers/rubryka Окремі канали наших рубрик: 🙋‍♀️ Небайдужа https://t.me/notindifferent 🌎 ЕкоРубрика https://t.me/ecorubric

Канал Рубрика | Медіа рішень - @rubryka - №14808

😵‍💫 Росіяни поширюють фейкове відео, де волонтер буцімто "побив пенсіонерку за картоплю для ЗСУ"
Проблема?
У відео розповідають, що більшість українців свідомо жертвують овочі на ЗСУ, проте не героїня сюжету. Натомість вона грубо відповідає волонтеру, який щойно повернувся з нуля, за що він начебто її й побив.
Це відео триває лише 46 секунд, зроблено у вертикальному форматі із логотипом "Єдині новини".
Рішення?
Цей фейк розвінчали у проєкті "НотаЄнота". Вони заявляють, що насправді жоден з телеканалів марафону "Єдині новини" не публікував такого відео. Натомість їхній логотип використали, щоб надати авторитетності сюжету та створити ілюзію достовірності. Це доволі поширена пропагандистська практика.
Також про фейковість цього відео свідчить його надмірна емоційність та відсутність конкретики. Там не згадують імен пенсіонерки чи волонтера, а саме відео складається з розмитих кадрів.
У відео також згадують, що буцімто ДБР відкрило кримінальне провадження, проте це теж не може бути правдою. Це пояснюється тим, що у підслідності ДБР перебувають лише високопосадовці, правоохоронці та військові злочинці.
Водночас цей фейк намагається розпалити ворожнечу між різними групами населення – волонтерами, військовими та цивільними. Такі відео розповсюджуються з метою посіяти сумніви та песимізм, створюючи уявлення про розлад у суспільстві.
🔹 @rubryka
#trackingdesinfo
19300
24-10-16 11:15