Повідомлення telegram каналу - @poroblenopodcast

Логотип телеграм спільноти - Пороблено Подкаст 2024-07-14

Пороблено Подкаст

Кількість підписників:
430
Фото:
122 
Відео:
 
Посилання:
154 
Категорія:
Пізнавальне
Опис:
“Пороблено” - це подкаст дослідниць Анни Ніколаєвої і Дар'ї Анцибор про те, як на нас впливає народна культура. Розмови про символіку й значення народних вірувань, ритуалів, їхній вплив на нас сьогодні, щоб розуміти чи дійсно нам всім пороблено

Канал Пороблено Подкаст - @poroblenopodcast - №258

Носити автентику в сучасному житті чи ні?
Перекроювання, недбале поводження, приватне колекціонування чи навіть продаж старовинних українських речей за кордон — питання ставлення до автентики дуже чутливе. Адже кожен старовинний елемент вбрання, особливо вишиті сорочки або плахти, створювалися вручну і є унікальними.
Ці речі давні й вже не можуть витримати сучасного використання. Експерти розділяються в думках. Хтось радить одягати автентичний одяг лише раз на кілька років, в особливих випадках і з обережністю. Хтось категорично проти будь-якого носіння, лише за відшивання реплік старих зразків.
Найкраще зберігати такі речі у спеціальних умовах.
Сучасні бренди та майстри все частіше створюють репліки старовинного одягу. І це чудова альтернатива, щоб підтримувати традиції, водночас зберігаючи оригінальні речі для майбутніх поколінь.
В епізоді «"Постоли за день станцюєш": українське традиційне вбрання, колекціонування та етика зберігання» етнолог, колекціонер, кандидат історичних наук Володимир Щибря розповідає про те:
🧵що і як носили наші предки,
🧵з чого шили одяг та виготовляли взуття,
🧵яке значення мали ті чи інші елементи гардероба.
🧵А також розмірковує про те, як торгівля стародавніми речами власне підсвітила їх цінність для суспільства.
Напишіть в коментарях свою думку, чи згодні ви з позицією, що давні сорочки та інші елементи строю не варто носити в сучасному житті.
Переглянути епізод на Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=z8hc9P6hT2w
Слухати у форматі подкасту та підтримати нашу роботу: https://linktr.ee/porobleno

127
24-10-14 09:03