Повідомлення telegram каналу - @poroblenopodcast

Логотип телеграм спільноти - Пороблено Подкаст 2024-07-14

Пороблено Подкаст

Кількість підписників:
430
Фото:
122 
Відео:
 
Посилання:
154 
Категорія:
Пізнавальне
Опис:
“Пороблено” - це подкаст дослідниць Анни Ніколаєвої і Дар'ї Анцибор про те, як на нас впливає народна культура. Розмови про символіку й значення народних вірувань, ритуалів, їхній вплив на нас сьогодні, щоб розуміти чи дійсно нам всім пороблено

Канал Пороблено Подкаст - @poroblenopodcast - №256

Як радянська влада перетворювала популярні зони відпочинку на місця пропаганди?
Після Другої світової війни в дію вступив ленінський монументальний план. Укожному місті ініціювали створення місць пам'яті. Постаменти зазвичай зводили у людних місцях і часто підсилювали їх похованнями.
Такі дії мали певну мету — нагадувати хто тут головний, хто переможець.
Цікаво, що ці поховання посеред міст могли бути фейковими. Приміром, Меморіал Слави у Вінниці — відомий монумент, присвячений Другій світовій війні, який знаходиться на місці колишньої зони відпочинку.
Ще на початку XX століття це був бульвар в центрі міста, де призначали зустрічі, відбувалися різноманітні події, політичні мітинги, концерти тощо. У 1920-х радянська влада зводить тут Меморіал Слави і ховає продзагонівців. Це були здебільшого китайці й росіяни, які здійснювали злочинну політику воєнного комунізму: грабували місцевих селян, забирали хліб.
У 1950-ті тут начебто перепоховують загиблих у вінницьких шпиталях червоноармійців. Цікаво, що пошукові дослідження не виявили їхньої присутності. Тобто фактично зробили фейкову могилу з іменами людей, останки яких насправді залишили на старих вінницьких цвинтарях.
«Потрібно зазначити, що в процесі досліджень на місці меморіалу таки виявили поховання Другої Світової, як індивідуальні, так і колективні. Однак ті, про які не знали. А поховання, які начебто мали там бути, виявилися фейковими. І я впевнений, що подібні сфальсифіковані місця пам'яті, цвинтарі існують в багатьох містах», — зазначає історик Олександр Федоришен.
Про те, як правильно переосмислювати такі місця без руйнування пам’яті загиблих.
Про поховання османських воїнів на Поділлі.
Про ставку Гітлера під Вінницею: як місце історичної пам'яті успішно перетворили на туристичний магніт.
Про колону Магдебурзького права: пошуки та повернення одного з найстаріших пам’ятників Вінниці.
Декомунізація не просто процес, а переосмислення історії. Олександр Федоришен, історик та директор «Музею Вінниці» розказує, як це працює у випуску «Здорова декомунізація, або як Вінниці вдалося: секрети радянських поховань, ставка Гітлера і Пирогов».
Дивіться епізод на ютуб https://www.youtube.com/watch?v=Sz0Qd-S75Gw
Слухати у форматі подкасту та підтримати нашу роботу: https://linktr.ee/porobleno

173
24-10-08 07:09