Повідомлення telegram каналу - @onamidojo_ua

Логотип телеграм спільноти - Традиційне окінавське карате в Україні ⛩ONAMI DOJO 2023-05-24

Традиційне окінавське карате в Україні ⛩ONAMI DOJO

Кількість підписників:
75
Фото:
132 
Відео:
97 
Посилання:
211 
Категорії:
Telegram | Блоги | Здоров'я та Фітнес | Спорт
Опис:
Блог про окінавське карате Уечі Рю в Україні. Дуже ретельно розбираємось у нюансах цієї школи. Сайт Onami Dojo: onami.kiev.ua Э питання? Пишіть - @onamidojobot

Канал Onami Dojo-окінвське карте Уечі Рю в Україні - @onamidojo_ua - №152

​​#історія
Що стосується питання походження карате на Окінаві. Вважається, що мистецтво "бою голіруч", яке колись називали "ТОДЕ". Якась частина техніці вже була на архіпелазі Рюкю (о. Окінава частина цього архіпелагу). Стиля бою, котрі пізніше завезли з Китаю(через архіпелаг Рюкю йшли торговельні шляхи між Кітаєм та світом) називали "ТЕ" та "Кемпо", це було за часів китайської династії Тан (618-907).
В енциклопедії "Sekai-DAI-Hyakka-Jiten" (опублікована в Токіо в 1957 році), є гіпотеза про той час, коли ця боротьба виникла на Окінаві. Вона базується на спостереженні за класичними Рюкюськими танцями (Рюкю)*, які, як відомо, походять саме з періоду часів китайської династії Тан. Річ у тому, що рухи танцюристів практично ідентичні деяким рухам з карате.
На певний період часу, розвиток мистецтва "бою голіруч" і бойових мистецтв в цілому, були заборонені на Окінаві указом тогочасної влади. Тим не менш, мистецтво боротьби практикувалося таємно, і можна вважати, що той період був найбільш плідним з точки зору її збереження і розвитку. Важко визначити точно, коли практика мистецтва "бою порожніми руками" перестала бути таємною. Кілька сучасних авторів згодні у тому, що таємність тренувань була збережена майже до 1903 року. Хоча в сьомому році епохи Мейдзі (1875) архіпелаг Рюкю (а отже, і Окінава, як його найбільший острів) офіційно став частиною Японська імперія, в результаті чого були скасовані колишні закони та укази.
25 жовтня 1936 товариство Окінавських бойових мистецтв оголосило, що термін "порожня рука" буде офіційно використовувати ієрогліфи ("КУ"/"КАРА" і "ТЕ"), і з того часу використовується офіційна назва КАРАТЕ. У 2005 році, Префектура Окінави офіційно визначила дату 25-го жовтня, як "День карате".
Різноманітні стилі "китайського кемпо", які вплинули на розвиток карате протягом століть, сприяли розвитку і безліччю Окінави стилів (рюха), що існують зараз.
У першій частині XX століття були визначені основні стилі карате:
Сюрі-Те (регіон міста Сюрі)
Наха-Те (регіон міста Наха)
Томарі-Те (місцина, поблизу селища Томарі)
Пангай-Нун (Уечі Рю)
Після 25-го жовтня 1936 Сюри-Те почали називати "Шорін-рю", Наха-Те змінило назву на "Годзю-рю", а Томарі-Те асимілювали до Шорін-рю та Годзю-рю. Пангай-Нун був перейменований в Уечі-рю у 1940 році. Таким чином, сьогодні, офіційними стилями окинавского карате є:
Шорін-рю
Годзю-рю
Уечі-рю
Всі стилі традиційного карате-до Окінави, що існують сьогодні, можна простежити до одного зі згаданих вище стилів карате. У першій половині ХХ століття карате з’явилося в Японії, а потім, проникло дуже швидко в інші частини світу. Карате стало одним з найпопулярніших бойових мистецтв Далекого Сходу. Дуже швидко, на основі окинавского карате виникли нові стилі, що були сформовані безпосередньо в Японії. На Окінаві, бойове мистецтво карате продовжували розвивати у своєму первісному і традиційному варіанті.
----------------------
*Рюкю острови (яп. 南西諸島, нансей сьото, «Південно західні Острови»; яп. 琉球列島, рюкю ретто, «Рюкюський архіпелаг») — група з 73 островів у Тихому Океані, що простягаються від півдня острова Кюсю до острова Тайвань. Належать Японії.
2
23-06-13 08:14