Повідомлення telegram каналу - @olekmlnk

Логотип телеграм спільноти - #mlnk 2021-10-17

#mlnk

Кількість підписників:
108
Фото:
236 
Відео:
42 
Посилання:
270 
Категорія:
Блоги
Опис:
#melnykpoetry - вірші #mlnk_ph - фото #язкотом - історії з котом #mlnk_travel - місця та міста #mlnk_sticker - наліпки #mlnk_review - відгуки #mlnk_poster - афіші З усіх питань @oleksandrmelnyk

Канал #mlnk - @olekmlnk - №459

15 березня 1939 року Сейм Карпатської України проголосив незалежність краю. Напередодні на Закарпаття приїхала кореспондентка газети The New York Times Енн Маккормік. За два роки до того вона стала першою жінкою, яка отримала Пулітцерівську премію.
Маккормік писала свій репортаж із Хуста – столиці новопроголошеної держави, який, за її словами, на кілька днів став "символом великої України". У її тексті можна відчитати подив і захоплення, свідками якого ми усі стали рік тому, з початком великої війни:
"Карпатська Україна тримається довше, ніж очікувалося. Хлопці в Хусті все ще чинять запеклий опір окупації. Капітан Белей, людина великої підприємливості та енергії, мобілізував і озброїв 10 000 членів Січі та захопив кожен транспорт до останнього велосипеда в окрузі.
Чому Карпатська Україна, найменший і найслабший шматок Чехословаччини, впала останньою? Нині Хуст окупований угорцями, але навколо міста, в горах "січові стрільці" продовжують боротьбу. Немає сумніву, що ці гарячі верховинці люблять боротися задля самої боротьби. Цей народ вірить, що мусить боронити свою землю до останнього… В цей час вони вже знали, що Гітлер віддав їх мадярам. І це властиво робить завзятий опір Січи таким загадковим".
https://localhistory.org.ua/texts/chitanka/amerikanka-pro-podiyi-v-khusti-reportazh-z-karpatskoyi-ukrayini-1939-roku-u-the-new-york-times/?fbclid=IwAR3VJWZ0T59YAzigWWnKOCdip-rHu_3Uqt7h4Nh_D6qeeDS4Q4GAKKu6Zto

25
23-03-20 16:20