Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №433

🔔 Повертаючись до історії Києва, варто згадати про один з найстаріших та найвизначніших давньоруських монастирів — Києво-Печерську лавру. Вона була заснована у 1051 р. монахом Антонієм як печерний монастир, до якого сходились інші ченці, внаслідок чого швидко виник їх печерний осередок — Дальні печери. Коли в братії зібралося 12 осіб, Антоній перейшов на сусідню гору та вирив нову підземну келію, з якої виник інший лабіринт — Ближні печери.
У 1062 р. над печерами було споруджено дерев'яну церкву на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Тоді ж князь Ізяслав Ярославич подарував ченцям гору над печерами, яку вони огородили та забудували, утворивши наземний Старий монастир. Самі ж печери перетворилися на кладовища, де залишилися жити лише аскети-подвижники.
⛪️ Кількість ченців швидко збільшилася з 12 до 100, і монастир отримав нову землю в подарунок, на якій у 1073 р. було закладено Успенський собор. А на початку XII ст. спорудили муровані Троїцьку надбрамну церкву і монастирську трапезну, які сформували первісний архітектурний ансамбль Верхньої лаври. Саме тоді монастир отримав статус "лаври" і став найавторитетнішою та найбагатшою чернецькою громадою Київської Русі.
📜 Однак не чернецтвом єдиним, адже Києво-Печерська лавра також зіграла визначну роль у розвитку давньоруської культури. Тут був важливий центр літописання, де видатні літописці Нестор, Никон і Сильвестр написали «Повість временних літ» — неоціненну пам'ятку XI — початку XII ст., яка першою показала історію нашої держави на широкому тлі світових подій.
⚠️ Мистецька майстерня, заснована тут наприкінці ХІ ст., своєю чергою зробила лавру ще й осередком іконопису, малярства,  фрескового живопису та мозаїчного мистецтва Київської Русі, про що свідчить, зокрема, створена Алімпієм ікона — «Ярославська Оранта», проте ми наразі не можемо насолоджуватися особливим ликом цієї важливої для нашої країни пам'ятки, адже вона була викрадена, і поки що перебуває на росії.
#печерськ #києвопечерськалавра
Київ | Історичний нарис
614
23-09-09 15:40