Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №410

📞 Найвища монументальна скульптура в Європі"Батьківщина-мати" — розташована у Наводничах на високому правому березі Дніпра, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Автором монумента став український скульптор Василь Бородай, а саме відкриття її відбулося у 1981 р. Загальна висота суцільнозварного монумента з постаментом складає 102 метри, а вага — 450 тонн.
🏞 Перший проєкт «Батьківщини-Матері» було розроблено ще у 1970-х рр., за яким передбачалося, що на постаменті височітиме 90-метрова бронзова з позолотою фігура жінки, яка мала яскраво виблискувати на сонці. Біля підніжжя статуї з 30-метрової висоти повинен був линути до Дніпра водоспад, з обох боків якого воїни форсували річку.
🏆 Виготовлення скульптури доручили Київському заводу імені Паризької комуни (нині — Приватне акціонерне товариство «ЕСМА»), однак самі роботи велися з урахуванням рекомендацій Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона. ЇЇ металевий каркас виготовлений з нержавіючої сталі, яка була витоплена у Запоріжжі. Компоненти збирали у Києві в цільну конструкцію за допомогою стометрового крана, і під час процесу монтажу на неї було накладено 30 км зварних швів. У підсумку вийшла унікальна за світовими стандартами суцільнозварна скульптура "Батьківщина-мати", яка входить до переліку найвищих статуй світу (8 місце), випереджаючи американську статую Свободи (92,99 м). Судячи з геодезичних інструментальних замірів монумент «Батьківщина-Мати» повинен простояти ще понад 150 років, вражаючи навколишніх своєю величною могутністю.
🇺🇦 Нарешті 1 серпня 2023 р. герб СРСР з монумента було повністю демонтовано. І вже 6 серпня на монумент було встановлено український Тризуб. Наразі планується завершити всі монтажні роботи до Дня Незалежності України, і перейменувати монумент на «Україна-мати».
#визначніпамяткикиєва #наводничі #печерськ
Київ | Історичний нарис
65
23-08-09 15:24