Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №399

🔔 Гончарі та Кожум'яки — історична місцевість на Подолі, відома сьогодні більшості як "Воздвиженка", що знаходиться між відрогами київського плато і Замковою горою, та розділяється горою Дитинка на два урочища, об'єднані нижче в одну долину річкою Киянка. За переказами, саме тут проживав легендарний Микита (або Кирило) Кожум'яка, персонаж давнього народного епосу часів Київської Русі, який врятував киян від загибелі, здобувши перемогу у двобої зі змієм-людожером (традиційно — символом кочовиків).
У літературі зазвичай розповідається про наявність тут у давньоруський час ремісничих кварталів гончарів, кожум'яків та дігтярів, проте археологічні дослідження урочищ кінця XX ст. виявили відсутність культурних шарів X-XIII ст. майже на всій території зазначеної місцевості, окрім невеликої ділянки поблизу Замкової гори. Непостійність забудови на більшій частині урочищ у ті часи обумовлена надзвичайною складністю рельєфу — велика кількість річок та підземних джерел в сукупності з вузькою територією між стрімкими схилами гір, які поза тим часто сповзали.
🏺 Однак вже у XVI - XVII ст. тут починається більш постійна забудова, про що свідчить поява назви Кожум'яки у писемних джерелах XVII ст., а Гончарі — у XVIII ст. Археологічні дослідження виявили близько 30 гончарних горнів, які розміщувалися на вул. Гончарній та верхній частині вул. Воздвиженської. А квартали кожум'яків і дігтярів знаходились між схилами Кудрявця та річкою Киянка.
⛔️ Інтенсивна же міщанська житлова забудова поширюється лише в XIX ст.: вже у 1854 р. в Гончарській долині налічувалося понад 100 будинків. Проте, як часто бувало за часів радянської влади, у 1980-х рр. більшість історичної забудови була знесена, і в 1990-х рр. урочище Гончарі-Кожум'яки перетворилось на пустище.
Відродження місцевості сталося лише на початку нульових, коли розпочалось створення елітного житлового мікрорайону сучасності — Воздвиженка.
#визначніпамяткикиєва #поділ
Київ | Історичний нарис
93
23-08-01 16:12