Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №390

Загадкова будівля колишньої Київської караїмської кенаси розташована на вулиці Ярославів Вал, 7, недалеко від Золотих воріт. Її будівництво почалося ще наприкінці ХІХ ст., коли в Київській губернії мешкало всього 327 караїмів, і постало питання про зведення постійного молитовного будинку для них — кенаси, або, як її ще називають, караїмської синагоги. Тоді ініціатором її створення став "тютюновий король" Києва, Соломон Коген, який виділив кошти на реалізацію цього проєкту, а після його смерті справу продовжив брат, Мойсей Коген
🏗 Архітектором став Владислав Городецький, який надав проєкту риси виключно східної азійської архітектури, а відомий скульптор Еліо Саля відобразив у оздобленні всю розкіш мавританського стилю. Особливо дивовижною була стеля, що нагадувала казкові сталактитові склепіння печер. А також важкі окуті двері, оздобленні написами арабською в'яззю, і складний малюнок вікон, виконаний із кольорового скла. Однак найціннішою деталлю кенаси був унікальний гофрований цинковий купол, що надавав їй неповторного вигляду і подібності до куполів Середньої Азії. 
🕍 Попри складність проєкту, будівництво закінчилось дуже швидко, і вже 27 січня 1902 р. гахам Таврійський і Одеський Самуїл Пампулов здійснив урочисте освячення кенаси
⛔️ Однак за радянської влади кенасу закрили, і з 1926 р. передали у користування просвітніх установ. Під час Другої світової війни тут відбувалось Римо-католицьке богослужіння, потім діяв ляльковий театр, а з 1952 р. і до середини 1960-х рр. — кінотеатр повторного фільму «Зоря»
💥 Після закриття кінотеатру почались ремонтно-реставраційні роботи, в ході яких було розібрано неповторний купол, знищено арабські написи довкола входу, а також зіпсовано декор зали внаслідок руйнування найбільш "загрозливих" сталактитових деталей стелі. Після так званої реконструкції в 1981 р. у колишній кенасі розмістили Будинок актора, який діє тут і сьогодні.
#визначніпамяткикиєва #старийкиїв
Київ | Історичний нарис
83
23-07-27 14:29