Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №284

🏖️ Дачно-курортне селище Пуща-Водиця є історичною місцевістю, що входить до складу Оболонського району Києва. Назву місцевість отримала від слова «пуща», тобто густий, непрохідний ліс, і невеличкої річки Водиці, яка вже не існує. Згідно з літописами, ще на початку XI ст. на околицях давнього Києва згадується «Ліс і бір великий», в якому полював князь Володимир у 1009-1010 рр.
🛖 В 1571 р. польський король Сигізмунд II Август видав грамоту міщанам на право «в тие пущи входити… и дрова добровольно брати». У 1793 р. територія була передана у власність Києва як «Лісова дача Пуща-Водиця». І вже наприкінці ХІХ ст. тут розгорнулося дачне будівництво і селище з 600 ділянками набуло регулярного планування.
🏞 Пуща-Водиця вважалась важливим оздоровчим центром, внаслідок чого тут було побудовано близько 40 санаторіїв, будинків відпочинку та дитячих оздоровчих центрів. Також, наприкінці XX ст. було відкрито сосново-дубовий парк, а на його озерах облаштовано пляжі та водні станції.
🛤 З 1900 р. Пуща-Водиця сполучена з Києвом унікальною трамвайною лінією, яка проходить через ліс. Вона й сьогодні залишається наймальовничішим трамвайним маршрутом в Києві.
#визначніпамяткикиєва
Київ | Історичний нарис
63
23-06-27 13:43