Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №246

💰 Поділ — найбільша торговельно-реміснича місцевість
стародавнього Києва, розташована на річкових терасах Дніпра попід київськими горами поблизу гирла річки Почайни. Назва місцевості походить від старослов'янського слова «подолъ» — низина або низинна місцевість. Саме тут знаходилась славетна київська гавань — найбільша пристань на основному торговому водному шляху "із варягів у греки", який сполучав Європу з Азією, а також країни Балтії з Візантією.
🎡 В районі сучасної вулиці Введенської проходили штучні укріплення від Щекавиці до Дніпра, що згадуються літописом під 1161 р. Загалом місцевість мала садибну забудову, цей факт прослідковується у різних джерелах ще з другої половини IX ст. Окрім садиб купців та ремісників, на Подолі розміщувалися двори бояр та церковних ієрархів. В самому центрі Подолу знаходилася головна київська площа Торговище, де також збирались міські віча (сучасна Контрактова площа). 3 Верхнім містом Поділ з'єднувався Боричевим узвозом, як згадується в літописі під 945 р.
🏛 Після Батиєвої навали 1240 р. Поділ став головним центром міського життя Києва. Тут мешкала більшість населення міста, а також знаходилися магістрат з ратушею, київське братство та Києво-Могилянська академія. Адміністративний центр, князівська та воєводська резиденції, своєю чергою, перемістилися на гору над Подолом, яка дістала назву Замкової гори.
🗣️ Продовження історії одного з найдавніших районів столиці чекайте у наших подальших дописах про Поділ.
#визначніпамяткикиєва #поділ
Київ | Історичний нарис
66
23-06-20 17:40