Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №240

🤹 Дім Гі́нзбурга перший хмарочос України, який було споруджено в 1910-1912 рр. у Києві на вулиці Інститутській. Власником 12-поверхової споруди був відомий будівельник-підрядник, а також купець першої гільдії Лев Гінзбург. Будинок одразу став найсучаснішим у Києві, оскільки мав рідкісні на той час ковані ліфти американської фірми «Отіс». Загалом хмарочос використовувався як прибутковий будинок: він налічував 94 розкішні квартири, найбільші з яких нараховували до 11 кімнат.
🌇 Висота кожного поверху хмарочоса становила приблизно 4 м, таким чином від фундаменту до найвищої точки даху будинок був на рівні київських дзвіниць, а саме 53 м у висоту. Крім того, над будівлею височів шпиль довжиною 14,5 м, тож загальна висота хмарочоса становила неймовірні на той час 67,5 м. Житлові будинки такої висоти, як Дім Гінзбурга, на початку XX ст. існували лише в США, Німеччині, Аргентині й Канаді. Паломники, які приїжджали з інших міст і направлялись у Софійський собор та Києво-Печерську лавру, хрестилися й перед хмарочосом, думаючи, що це теж якийсь храм.
💥 Однак, на жаль, будинок Гінзбурга був знищений 24 вересня 1941 р. внаслідок сталінської стратегії «спаленої землі» та досі не розсекреченої спецоперації радянських органів НКВС-НКДБ, яка в народі дістала назву «пекельна осінь». На п'ятий день окупації Києва, пізно увечері дім Гінзбурга та ще декілька будівель на Хрещатику вибухнули, знищивши не тільки німців, а й мирних жителів Києва.
🥇 Хмарочос Гінзбурга був найвищою спорудою України увесь час свого існування, і лише після його знищення у 1941 р. першість посів 66-метровий Дім Проєктів у Харкові. У 1950-х рр. на його місці звели сучасний готель «Україна», який існує тут і нині.
#визначніпамяткикиєва #прибутковібудинкикиєва
Київ | Історичний нарис
71
23-06-19 18:30