Повідомлення telegram каналу - @historicalkyiv

Логотип телеграм спільноти - Київ | Історичний нарис 2023-05-03

Київ | Історичний нарис

Кількість підписників:
319
Фото:
395 
Відео:
Посилання:
150 
Категорії:
Освіта | Пізнавальне
Опис:
Історичний енциклопедичний довідник. Співпраця: https://t.me/serhiity

Канал Київ | Історичний нарис - @historicalkyiv - №121

⚡️Борщагівка — історична місцевість, група селищ та житлові масиви у Святошинському районі, розташовані між залізницями Київ-Фастів, Київ-Ковель та Святошинським лісом вздовж Великої Окружної автомагістралі. Вперше згадується у 1497 р. як Борщагівка, а також Борщувка. Назва місцевості, за однією з версій, походить від трави борщівник, за іншою — від річки Борщагівки (Борщівки, Борщувки), яка була лівою притокою ріки Нивка.
⛪️ У XVII-XVIII ст. тут знаходилося п'ять поселень — Братська, Микільська, Михайлівська, Петропавлівська і Софійська Борщагівки. Назви селищ походять від київських монастирів, яким вони належали до 1787 р., коли вони перейшли у державне володіння.
🏗 У 70-х рр. минулого століття на місці старовинних селищ постали житлові масиви, забудовані типовими багатоповерховими будинками для розселення зростаючої кількості мешканців столиці. А вже у 1974 р. почався і культурний розвиток району з відкриттям кінотеатру "Лейпциг", який до 1991 р. був одним із найзразковіших кінотеатрів Києва. В лютому 1975 р. була запущена перша в Україні лінія швидкісного трамвая (маршрут №3), який з'єднав Микільську Борщагівку з центральними районами міста.
#визначніпамяткикиєва
Київ | Історичний нарис
65
23-05-30 14:02