Повідомлення telegram каналу - @cybercraft_history

Логотип телеграм спільноти - CyberCraft History 2024-07-14

CyberCraft History

Кількість підписників:
375
Фото:
755 
Відео:
Посилання:
81 
Категорія:
Пізнавальне
Опис:
Канал, присвячений історії України Адмін: @Not_a_bad_guy Якщо бажаєте підтримати канал: https://www.patreon.com/cybercraft_studio/membership

Канал CyberCraft History - @cybercraft_history - №897

🇺🇦 Петро Болбочан — забутий герой визвольних змагань
🇺🇦 5 жовтня 1883 року народився видатний військовий командувач, еліта української армії часів УНР полковник Петро Болбочан.
📚 Для нього не відведено багато сторінок в книжках шкільної програми Історії України, на відміну від інших особистостей тих часів, формуючи оманливий погляд на тогочасні події. Але найбільш відомим і найвидатнішим досягненням Болбочана — Кримська операція. Вона продемонструвала навички та вміння молодого командира, який міг змінити історію нашої країни.
👥 Але на заваді стали ті, хто став провалом в цих змінах. Між урядом УНР та Петром Болбочаном зростали протиріччя. Полковник критикував дії та помилки уряду у військових справах, а також спроби співпраці з більшовиками. Після вимушеного відходу Болбочана з Харкова, щоб вберегти людей полковника заарештували (за наказом Омеляна Волохи, який з часом вперейде на бік більшовиків). Болбочан не мовчав і продовжував критикувати та заперечувати дії уряду. З чим і нарвався на оманливі звинувачення у намаганні "захоплення влади".
🚫 Найбільша помилка, яку тоді допустили — розстріл Болбочана. Історія делікатно обходить його суперечності з Петлюрою, якого всіляко оберігають та возвеличують, упускаючи цю надважливу подію. Тому 28 червня 1919 року о 22-й годині Петра Болбочана розстріляли на залізничній станції біля с. Балин у віці 35 років.
🫡 Він мав шанс стати українським Бісмарком, здобувачем і об'єднувачем земель, творцем української армії. Але цього не оцінили цивільні "партійники", здійснивши помилку. Помилку, яка переслідує нас поколіннями і вже, мабуть, стала нашою поганою традицією...
Мапа🛑Блог🛑Написати нам🛑 ЗСУHelp🛑Магазин🛑Донат
Зображення до поточного посту у каналі "CyberCraft History" - @cybercraft_history
78
24-10-05 13:42