Повідомлення telegram каналу - @cxemu

Логотип телеграм спільноти - Схеми 2022-02-18

Схеми

Кількість підписників:
17050
Фото:
1480 
Відео:
238 
Посилання:
2970 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Програма журналістських розслідувань Радіо Свобода. З питань щодо каналу звертатися на пошту schemes.corruption@gmail.com

Канал Схеми - @cxemu - №3230

«Помилка» в законі, яка заважає націоналізувати «Альфа-Банк»
Ще у жовтні 2022 року Верховна Рада ухвалила спеціальний закон, який дозволяє, зокрема, націоналізувати системно важливий «Альфа-Банк» (віднедавна «Сенс Банк»), який належить підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косоговому. А саме: закон дозволяє державі під час дії воєнного стану купити банк за 1 гривню, незалежно від фактичного розміру його капіталу і без докапіталізації.
Але відтоді цього так і не сталося. Чому?
Виявилося, що єдиною підставою для націоналізації банку в законі прописано його неліквідність. Тобто, націоналізація можлива лише у випадку, якщо банк не зможе погасити зобов'язання перед вкладниками через брак коштів.
Але втрата ліквідності – це не про «Альфа-Банк». Сам Нацбанк для її підтримання в перші два місяці повномасштабної війни виділив фінустанові 5,3 мільярди гривень. Тому, виглядає, що законопроект свідомо прописали так, щоб ця фінустанова під його дію просто не потрапила.
Один з ініціаторів законопроекту – народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк – у коментарі «Схемам» підтвердив, що документ внесли на розгляд парламенту вже із «помилкою».
«Я не стверджую, що вона була свідомою. Але багато колег і з влади, і з опозиції – ставили це запитання (щодо помилки – ред.) на засіданні комітету двічі. Ми двічі збиралися, бо там вже і Мін’юст знайшов цю помилку», – говорить народний депутат.
За інформацію джерел «Схем» у банківській сфері, наразі регулятор працює над змінами до закону. Однією із підстав для націоналізації банку там розглядають санкції щодо власників банку, які були введені ще в жовтні 2022-го року. Втім, публічно про такі зміни регулятор говорити не готовий.
Детальніше про «помилку», яка блокує націоналізацію «Альфа-Банку» – читайте тут
А про інші можливі методи конфіскації цього активу та проблеми з ними – у детальному матеріалі про «Альфа-Банк»
1500
23-02-28 10:30