Повідомлення telegram каналу - @cxemu

Логотип телеграм спільноти - Схеми 2022-02-18

Схеми

Кількість підписників:
17050
Фото:
1480 
Відео:
238 
Посилання:
2970 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Програма журналістських розслідувань Радіо Свобода. З питань щодо каналу звертатися на пошту schemes.corruption@gmail.com

Канал Схеми - @cxemu - №3225

Чому арештований російський актив – торгово-розважальний центр Ocean Plaza – досі не приносить дохід в бюджет України?
За даними українського слідства, 2/3 цього ТРЦ продовжує контролювати російський олігарх Аркадій Ротенберг через номінальних власників зі Швейцарії.
А з 2014 по лютий 2022 кошти з рахунків прямого власника ТРЦ – ТОВ «ІС «Либідь» – виводилися і використовувалися для придбання акцій у двох оборонних підприємствах РФ – Тульському та Ульянівському патронних заводах.
До того ж Ротенберг – один із найближчих друзів Путіна, саме його компанії будували Кримський міст. І саме Ротенберг назвав себе власником розкішного палацу в Геленжику, який приписують Путіну.
Конфіскація Ocean Plaza через прямий санкційний механізм досі не була ініційована. Але комплекс знаходиться під арештом. Частково.
У вересні під арештом опинилися 66% корпоративних прав на Ocean Plaza – тієї частини, яку контролюють громадяни Швейцарії, а за даними правоохоронців – Ротенберг. Це значить, що вони не можуть розпоряджатися цим майном – і в подальшому воно може бути конфісковане за рішенням суду. А поки триває слідство – арештоване майно має приносити дохід державі, для чого АРМА – державний орган з управління активами – мала б визначити іншого тимчасового управителя для цього бізнесу. Але досі цього не зробила.
Допоки ж АРМА шукає управителя на цей актив, його нинішнім управителем є холдинг UDP Василя Хмельницького. UDP володіє 1/3 Ocean Plaza, і там пообіцяли віддавати 2/3 від загального прибутку державі.
Проте у пресслужбі холдингу повідомили: «Наразі український акціонер здійснює операційне управління активом та лише накопичує кошти від комерційної діяльності до моменту визначення процедури перерахування прибутку до державного бюджету України».
Отже, державі вдалося арештувати активи та зберегти їх від виведення та перереєстрації, утім доти АРМА не знайшла управителя на ТРЦ, коштів від його діяльності держава Україна не отримує.
Детальніше
1400
23-02-27 10:50