Повідомлення telegram каналу - @cxemu

Логотип телеграм спільноти - Схеми 2022-02-18

Схеми

Кількість підписників:
17050
Фото:
1480 
Відео:
238 
Посилання:
2970 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Програма журналістських розслідувань Радіо Свобода. З питань щодо каналу звертатися на пошту schemes.corruption@gmail.com

Канал Схеми - @cxemu - №3223

«Крапля в морі»: з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну лише два з понад 900 російських державних активів було націоналізовано
Йдеться про вилучення корпоративних прав та фінансових активів російського «Сбербанку»‎ та російської держкорпорації «Веб. РФ»‎. Відповідне рішення у травні 2022-го ухвалила РНБО.
«Було конфісковано близько трьох мільярдів гривень. Це якраз ми говоримо про російські банки. Вони вже перераховані в бюджет. Тобто це ті гроші, якими фактично ми можемо розпоряджатися», – розповідає керівниця ГО «Інститут законодавчих ідей»‎ Тетяна Хутор.
За даними експертної організації StateWatch, таких російських активів до вторгнення на території України нарахували 905.
Чому через рік після повномасштабного вторгнення Україна спромоглася конфіскувати лише два суверенні російські активи?
Як з'ясували «Схеми», Мінекономіки влітку минулого року сформувало перелік таких активів, уряд схвалив цей перелік 5 серпня. Рада нацбезпеки повернула документ на доопрацювання в Мінекономіки. Доопрацювання триває і досі.
Приклад із конфіскацією фінансових активів «Сбербанку» і «Веб. РФ» показав, що вилучення майна держави Росія в Україні – можливе. І ці кошти можуть наповнювати український бюджет. Але разом із тим список суверенних російських активів в Україні, які можна було б вилучити, досі не затверджений РНБО.
Націоналізація – лише один із трьох головних механізмів вилучення активів. Як працюють інші? Спойлер: там теж усе не дуже добре. Про це – у новому розслідуванні «Схем»
1100
23-02-26 12:55