Повідомлення telegram каналу - @budgetnyk

Логотип телеграм спільноти - Бухгалтерія для бюджету та ОМС 2022-01-06

Бухгалтерія для бюджету та ОМС

Кількість підписників:
1489
Фото:
606 
Відео:
13 
Посилання:
1400 
Категорія:
Новини та ЗМІ
Опис:
Канал для бухгалтерів бюджетних установ та ОМС: 📌 гарячі новини 📌 зразки документів 📌 запрошення на заходи

Канал Бухгалтерія для бюджету та ОМС - @budgetnyk - №1789

Чи може бухгалтер утримати аліменти з компенсації за невикористану відпустку під час звільнення працівника

📬 До редакції «Головбух Бюджет» надійшло запитання від читача ⤵️
В установі працює працівник, із заробітної плати якого утримуємо аліменти. Він написав заяву на звільнення. Чи можна утримати аліменти з компенсації за невикористану відпустку?
👩🏻‍🦱 Відповідає керівник групи експертів з бюджетного обліку Людмила Кравченко 👇
🗣 Бухгалтер може утримувати аліменти з компенсації за невикористану відпустку, яку нараховують за два й більше роки. У цьому разі аліменти утримуйте з усієї суми (лист Мін’юсту від 28.12.2006 № 19-48-671).
💸 Аліменти утримують із заробітної плати, що зберігається під час відпустки, а також з одержуваної при звільненні компенсації за невикористану протягом кількох років відпустки (пп. 5 п. 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.1993 № 146; далі — Перелік № 146).
📑 Перелік № 146 не деталізує, з компенсації якого виду відпустки під час звільнення здійснювати стягнення. Тож це може бути компенсація невикористаних як щорічних відпусток, так і соціальної відпустки на дітей.
☝️ Отже, якщо компенсацію за невикористані відпустки під час звільнення нараховуєте за два й більше роки, аліменти утримуйте з усієї суми компенсації.
❗️ Аліментів не утримуйте з компенсації за невикористану відпустку під час звільнення, якщо ця відпустка не використана за один рік. Адже підпункт 2 пункту 12 Переліку № 146 встановлює заборону утримувати аліменти з компенсації за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа під час звільнення одержує компенсацію за невикористану протягом кількох років відпустку.
Хочете отримати відповідь на своє запитання?
📲 Ласкаво просимо передплатників до Гарячої Лінії Головбух Бюджет!
Чекаємо на Вас 💙💛
☎️ З питань передплати телефонуйте за номером 0 800 21 12 20 або переходьте в інтернет магазин.
591
24-08-15 11:59